Csökken a befektetési alapok vagyona

Vágólapra másolva!
A befektetési alapokból augusztusban 8,6 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, amit 14,6 milliárd forint piaci hozam ellensúlyozott, így egy hónap alatt 0,2 százalékkal nőtt az alapok vagyona, augusztus végén 3.025 milliárd forintot tett ki - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az előző hónapban 14,5 milliárd forint tőkét vontak ki az alapokból, a piaci hozam 23 milliárd forint volt, így az összvagyon júliusban 0,3 százalékkal nőtt.

A múlt hónapban 7 új alap indult, így a BAMOSZ tagjai augusztus végén 388 alapot kezeltek.

Tőkét a kötvény-, ingatlan-, származtatott és vegyes alapokból vontak ki a befektetők; a legtöbb friss tőke a garantált és a részvényalapokba érkezett, s a pénzpiaci alapokba is került, bár az előbbieknél jóval kevesebb.

Az összvagyonon belül a legnagyobb arányt képviselő pénzpiaci alapokba - körük egy új likviditási alappal bővült - 680 millió forint tőke érkezett, míg a hozamok 9,1 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami így 0,9 százalékkal nőtt és augusztus végén 1.059 milliárd forintot tett ki.

A negatív hullám részletei

A kötvényalapok vagyona augusztusban 2,6 százalékkal, 225 milliárd forintra zsugorodott, miután a múlt hónapban közel 7,8 milliárd forintot vontak ki a befektetők, s az alapok összességében 1,7 milliárd forintnyi hozamot termeltek.

A nyilvános garantált alapok összvagyona augusztusban 1,8 százalékkal, 508 milliárd forintra hízott. A 8,5 milliárd forintnyi friss tőke nagyrészt az új alapok hatása (4 új garantált alap indult), de emellett a piaci teljesítmények is 575 millió forinttal növelték az alapok vagyonát.

A származtatott vagyona augusztusban 2,9 százalékkal csökkent, a hónap végén 37,4 milliárd forint volt, miután közel 1 milliárd forint tőkét vontak ki az alapokból, és a piaci teljesítmények is 145 millió forinttal csökkentették a vagyont.

Az ingatlanalapok vagyona 0,7 százalékkal, 559 milliárd forintra csökkent. Az alapokból 7,3 milliárd forintnyi tőkét vontak ki, a hozam 3,5 milliárd forint volt.

Azért van gyarapodó befektetési forma is

A részvényalapok vagyona 1,1 százalékkal gyarapodott, s augusztus végén 314 milliárd forintot tett ki, miután 3,2 milliárd forint friss tőke érkezett, a piaci teljesítmények pedig 100 millió forintot tettek ki.

A vegyes alapok száma eggyel nőtt, vagyonuk 3,4 százalékkal, 165 milliárd forintra zsugorodott; a befektetők 6,5 milliárd forintot vontak ki, a piaci teljesítmények pedig 650 millió forinttal növelték az alapok vagyonát.