Eladják a lengyel hajógyárakat

Vágólapra másolva!
Az EU által megszabott határidő lejárta előtt egy héttel, az utolsó pillanatban sikerült vevőt találni a lengyel tengermellék - Gdansk, Gdynia és Szczecin - hajógyáraira, a kormány előzetes megállapodást kötött ezek privatizálásáról - jelentette be tegnap Aleksander Grad kincstárügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

A vevő a holland Fortis Intertrust, ugyanaz, amelynek az ajánlatát az előző kormány figyelembe se volt hajlandó venni - nyilatkozta a Gazeta Wyborczának a miniszter. A kormány a gdanski és a gdyniai hajógyárnak 835 millió zloty (357 millió dollár), a szczecininek 400 milliós segélyt ad a szerkezetátalakításhoz, amelynek egy részét később vissza kell fizetniük - írja a Napi Gazdaság.

A vevő az előző kettőnél összesen 520 milliós, a harmadiknál 242 millió zloty tőkeemelést hajt végre. A gdanski hajógyárra vonatkozó megállapodás ügyében egyelőre nehéz tisztán látni, a gyárat ugyanis tavaly eladták a Donbass ukrán cégnek, de rekonstrukciós tervét Brüsszel még nem hagyta jóvá. Az Európai Bizottság szeptember 12-ig adott időt egy elfogadható rekonstrukciós terv prezentálására, különben törvénysértőnek minősíti a hajógyáraknak eddig nyújtott 1,3 milliárd euró állami támogatást. Ez esetben viszont a gyáraknak vissza kellene fizetniük az összeget az államkincstárnak, ami egyet jelent az azonnali csőddel. A Gazeta Prawna, a vezető lengyel gazdasági lap szerint ezzel a beszállítókat is figyelembe véve százezer ember maradna munka nélkül.