Egyre gyengébb a forint, a GDP sem segít

Vágólapra másolva!
Gyengébben nyitott a forint, az eurót 241,10/20 forinton jegyezték péntek délelőtt negyed tízkor a bankközi kereskedelemben, szemben az előző nap délutáni 240,60/70 forinttal. Már a csütörtöki érték is jelentős negatívum volt, hiszen hosszú idő után először lépte át a forint a lélektaninak tekinthető 240-es határt.
Vágólapra másolva!

A forint gyengülése a dollár euróárfolyama által leírt pályát követi. A reggeli órákban az euró árfolyama járt 242,60 forintnál is, onnan azonban a forint visszaerősödött, követve az euró/dollár árfolyamot, ami 1,4230 körüli szintről 1,4300-ra emelkedett.

A dollárt negyed tízkor 168,50/60 forinton jegyezték, szemben a csütörtök délutáni 166,20/30 forintos árfolyammal. Ez azt jelenti, hogy a forint a dollárhoz képest erősebben esett, mint az euróhoz viszonyítva.

A 240 forintos euróárfolyam áttörése után immár a 243-245 forintos árfolyam sem elképzelhetetlen. A forint gyengülése a feltörekvő piaci devizákban elhelyezett befektetések dollárba történő áthelyezésének következménye. A zloty, a török líra, a dél afrikai rand és a brazil real egyaránt gyengülnek. A török líra például két százalékos veszteséggel nyitott pénteken.

A forinton aligha segített, hogy kedvezőtlen statisztikák láttak pénteken napvilágot a magyar GDP-ről és az ipari termelésről. A GDP mindössze 2 százalékos növekedést mutatott ugyanis az utolsó negyedévben a tényleges adatok szerint, jóllehet a KSH korábban 2,2-re becsülte előzetesen a számadatot. Az ipari termelést pedig csak az mentette meg júliusban a visszaeséstől, hogy tavaly több munkaszüneti nap volt, mint idén a hasonló periódusban.