Talán már idén lesz kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
Kedvező magyarországi inflációs számokat várnak augusztusról pénteken közzétett első előrejelzéseikben a londoni City térségi elemzői. A megfogalmazások között szerepel az infláció "összeomlásszerű" lassulása is, és a szakértők nem zárják ki az idei MNB-kamatcsökkentést.
Vágólapra másolva!

A jövő csütörtökön esedékes adatismertetés előtt Londonban már ismertté vált első prognózisok közül a Goldman Sachs befektetési banké azt jósolja, hogy a múlt hónapban a teljes kosárra számolt, éves összevetésű fogyasztóiár-infláció 6,3 százalék lesz az előző havi 6,7 százalék után.

A GS elemzői szerint ezt a "jó számot" elsősorban az élelmiszer-összetevőben belépő kedvező bázishatások és a csökkenő olajárak eredményezik. Az előrejelzés 1,6 százalékos, havi összevetésű élelmiszerár-csökkenést valószínűsít, ami éves összehasonlításban csaknem 2 százalékkal vinné le az élelmiszerárakat.

A szabályozott körön kívüli szolgáltatási szegmensben a Goldman Sachs londoni szakértői éves alapon szintén "jó adatot", 5,3 százalékos drágulást várnak a júliusi 5,4 százalék után, megjegyezve, hogy az MNB valószínűleg ezt tekinti a kosár legfontosabb alkomponensének.

Az energiaárak makacsul emelkednek

Hosszabb távon, az év hátralévő részében a szabályozott körbe eső energiaárak emelése jó eséllyel 5 százalék fölött tartja az éves inflációs számokat, de ha az olajárak a jelenlegi szinteken maradnak, az inflációs kilátás jelentősen javulni fog, és akár már az idén lehetséges lesz egy jegybanki kamatcsökkentés, áll a Goldman Sachs londoni előrejelzésében.

A ház szerint rövidebb távon a globális környezet és a belpolitikai bizonytalanság akadályozhatja a forinterősödést, a GS elemzői azonban néhány hónapon belül újabb erősödést várnak, ami segítheti a dezinflációt.

A Goldman Sachs jelenleg érvényben lévő előrejelzése három és hat hónapi távlatban 230, 12 havi távlatban 225 forintos euróárfolyamot jósol.

Összeomolhat a cseh és a magyar infláció

A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének pénteki előrejelzése 6,5 százalékos augusztusi magyarországi inflációt valószínűsít.

A ház szerint főleg 2009 elejétől várható a közép-kelet-európai térségben az inflációs folyamatok irányának széttartása: Magyarországon és Csehországban a fogyasztói infláció "összeomlása" várható, Lengyelországban és Romániában azonban magas marad az ütem.

A Merrill Lynch szerint a várt augusztusi adat meg fogja erősíteni, hogy a magyarországi infláció már az idei első negyedévben tetőzött.

A cég szerint a rövid távú maginflációs és szolgáltatási inflációs folyamatok arra utalnak, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció 2008 végére 5,5 százalék alá, 2009 folyamán 3 százalék irányában csökken tovább.

A Merrill Lynch elemzői szerint az MNB 2008 végéig 8,50 százalékon tartja alapkamatát, a következő hat hónap során azonban enyhítési üzemmódra áll át, és jövőre összesen 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.