Az előzetesnél rosszabb a részletes GDP-adat

Vágólapra másolva!
Az előzetesen közölt 2,2 százalék helyett idén a második negyedévben csak 2,0 százalékkal bővült a magyar GDP. A beruházások hanyatlanak, a szolgáltatások külkereskedelme negatív előjelű, az áruimport kezd meglódulni, az ipar lassul. Mindeközben a mezőgazdaság és a - részben hitelből finanszírozott - lakossági fogyasztás nyújt némi támaszt a magyar gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben 2 százalékkal nőtt a felhasználói és termelési oldalra vonatkozó részletes adatok alapján, a naptári hatás kiszűrésével és kiszűrése nélkül egyaránt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Idén az első fél évben 1,9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Az árutermelő ágazatok bruttó hozzáadott értéke 5,2 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 0,5 százalékkal növekedett.

A korábban közölt előzetes adatok szerint a GDP 2008 második negyedévében 2,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, naptári hatás kiszűrésével a gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal bővült. Az elemzők a második negyedévre 1,9 százalékos GDP-növekedést vártak.

A mezőgazdaság a húzóágazat

A növekedés húzóereje az ipar és a mezőgazdaság teljesítménynövekedése volt a KSH szerint.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke a nemzetgazdasági átlagnál erőteljesebben, 6,7 százalékkal nőtt. Ezt elsősorban a mezőgazdaság hozzáadott értékének kiemelkedő, 33,8 százalékos növekedése alapozta meg. A mezőgazdasági termelés ilyen mértékű bővülését az elmúlt év alacsony szintje és a növénytermelés ez évi kedvező eredményei okozzák.

Szinte minden lassult

Az ipar, a korábbi dinamikus bővülése után kisebb mértékben, összességében 4,2 százalékkal nőtt, az exportnövekedés lassulása következtében. (Júliusban és júniusban már kifejezetten kedvezőtlen, negatív növekedési adatok is érkeztek az iparról.) Az építőipar visszaesése mérséklődött, a hozzáadott érték 6 százalékkal maradt el a tavalyi második negyedévtől. A termelés csökkenésének mérséklődését az építőiparon belül az egyéb építmény-építések (elsősorban az autópályák) növekedése indokolja.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 2008 második negyedévében összességében stagnált. A szolgáltatások közül teljesítménynövekedés mutatkozott a szállítás, raktározás, posta és távközlés (1 százalék) területén, valamint a tavalyi visszaesés után, a közigazgatás, oktatás, egészségügy (1,3 százalék) területén. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménye enyhén, 0,7 százalékkal csökkent, amiben tükröződik a kiskereskedelmi forgalom visszaesése.

A pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke mérsékelten, 0,4 százalékkal maradt el a 2007. második negyedévi szinttől. Ez egyrészt a pénzügyi ágazaton belül a biztosítási tevékenységeknél tapasztalt kiemelkedő mértékű kárkifizetés csökkentő hatása, másrészt az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ágazatoknak a korábbinál kisebb mértékű növekedése együttesen eredményezett.

A háztartási fogyasztás nőtt

A GDP felhasználási oldalán a háztartások fogyasztása 1,2 százalékkal növekedett, elsősorban a háztartások fogyasztási kiadásának bővülése miatt. A kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások és a közösségi fogyasztás korábbi negyedévekben tapasztalt csökkenése megállt.

A kormányzattól származó társadalmi juttatások 0,9 százalékkal nőttek. A közösségi fogyasztás a második negyedév folyamán 0,5 százalékkal nőtt. A háztartások és a kormányzat fogyasztásának eredőjeként a végső fogyasztás 1,1 százalékkal emelkedett.

Visszaesnek a beruházások is

A második negyedévben a bruttó állóeszköz-felhalmozás továbbra is visszaesést mutat, 2,2 százalékos mértékben, főként a három legnagyobb súlyú ágazat, a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás, posta és távközlés, valamint az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás beruházásainak csökkenése miatt.

A belföldi felhasználás összességében 1,9 százalékkal növekedett. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül az export 11,1 százalékkal, míg az import ennél alig nagyobb mértékben, 11,2 százalékkal emelkedett. Ezen belül az áruforgalom exportja 11,9, importja 10,6 százalékkal nőtt, míg a szolgáltatások exportja 7,1 százalékkal, importja, elsősorban az idegenforgalom növekedése (a magyarok külföldi költése) következtében 14,6 százalékkal bővült.

Csökkent a végső fogyasztás az első hat hónapban

Január-júniusban a végső fogyasztás 0,2 százalékkal csökkent, ezen belül a háztartások fogyasztása 0,1 százalékos bővülést mutatott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3,6 százalékkal csökkent, a belföldi felhasználás kis mértékben, 0,2 százalékkal emelkedett. Az export 12,5 százalékkal, míg az import 10,7 százalékkal bővült.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2008. második negyedévében az előző negyedévhez képest mért gazdasági növekedés 0,6 százalék volt. Ebből a mezőgazdaság 6,4 százalékos, valamint az építőipar 2,6 százalékos növekedése volt a legjelentősebb, a szolgáltatások pedig összességében stagnáltak. A háztartások fogyasztási kiadása 0,5 százalékkal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások stagnáltak, míg a közösségi fogyasztás 4,0 százalékkal nőtt. Az export 0,6 százalékkal, az import pedig 1,0 százalékkal emelkedett.