Indul a digitális TV

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) pénteken megkötötte a hálózatok üzemeltetésre jogosító szerződéseket az Antenna Hungáriával, a földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázat nyertesével.
Vágólapra másolva!

Az aláírást megelőző sajtótájékoztatón Pataki Dániel, az NHH elnöke elmondta: a hatóság azt várja, hogy a digitális átállás nemcsak a választékot bővíti, hanem az egész országban növeli a versenyt. Ezen túlmenően megjelenik egy teljesen új szolgáltatás, a mobiltelevízió is a magyar piacon.

Jean-Francois Fenech, az AH vezérigazgatója a cég terveiről a sajtótájékoztatón elmondta: az elsődleges cél a lehető legkedvezőbb árú, adott esetben díjmentes szolgáltatás nyújtása az ügyfeleknek.

Hozzátette, hogy "a digitális karácsony két televíziós és egy rádiós multiplex estében már az idén eljön", s a hálózat teljes kiépítése után, 2011-ben a magyar lakosság több mint 96 százalékát eléri a szolgáltatás.

A vezérigazgató közölte: a következő 4-5 évben több mint 25 milliárd forintot költenek fejlesztésre. Az első három digitális adó Kabhegyen, Budapesten és Szentesen lesz, amelyek révén a tévéadást a lakosság majdnem 60 százaléka éri el. A cég összesen 16 adót épít, s jövőre a lakosság 88 százalékát érik el.

A mobiltévé Budapesten és környékén indul el az idén.

A vezérigazgató ígérete szerint a digitális adás fogásához szükséges set top boxok gyakorlatilag minden elektronikai boltban kaphatók lesznek, s tévés szolgáltatás része lesz az elektronikus műsorújság is.

Magyarországon a MinDig Tv nevű digitális adást az MPEG4 tömörítő eljárással sugározzák majd, ami több csatorna továbbítását teszi lehetővé, mint a kevésbé fejlettek.

Napjainkban Magyarországon mintegy 1 millió háztartásba csak 3 országos adás jut el a tetőantennákon keresztül. A digitális adás révén viszont 8-10 csatorna is fogható lesz.

Az NHH korábban közölte: a földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázaton azért az AH nyert, mert korszerűbb technológiát ajánlott, s több értéknövelt, például interaktív szolgáltatás nyújtását vállalta, mint versenytársai. Ezen túlmenően egy új televíziós csatorna szórását is megígérte pályázatában.

Egy földfelszíni televíziós és a mobil-televíziós hálózat kiépítése már az idén megkezdődik, míg további kettőé csak akkor, ha az analóg hálózatok 2011 végén kikapcsolnak.

A mobiltévé kezdetben, 2008-ban 16 százalékos lakosság-arányos lefedettséggel indul, majd 2012-re ez az arány 50 százalékos lesz, ám a piaci igények alapján ez 70-80 százalék is lehet. Jövőre a mobiltévé már nemcsak Budapesten, hanem a Balaton térségében, Győrben és néhány nagyvárosban is fogható lesz, míg 2012-re az összes nagyvárosban is.

A digitális rádiót illetően a nyertes kezdetben, 2008-ban 38 százalékos, míg 2014-re 94 százalékos lefedettséget ígért.

Az év végén digitálisan biztosan fogható lesz a m1, az m2 és a Duna Tv, míg az RTL és a TV2 60 napon belül dönthet arról, megjelenik-e az új szolgáltatáscsomagban. Az ATV és a Hír Tv kódolt adással jelenik meg.

A rádiós csatornán biztosan foghatók lesznek a Magyar Rádió közszolgálati adásai és a Katolikus Rádió.