Segítene az IMF a pakisztáni gazdaságnak

Vágólapra másolva!
Pakisztánnak külföldi tőkeinjekcióra van szüksége, hogy aggasztó gazdasági helyzetéből kimásszon - írja a BBC honlapja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy vezetőjére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Mohsin Khan elmondta, hogy Pakisztán nem nyújtott be kérelmet az IMF-hez kérelmet pénzügyi segítségért, de néhány szakértő szerint a pénzügyi krízis csak így lenne orvosolható. A rúpia esése, az elszabaduló infláció és a csökkenő valutatartalékok miatt ugyanis egyre tarthatatlanabb a pakisztáni gazdaság helyzete.

A rúpia a dollárral szemben rekord mértékűre gyengült, miközben az ország valutatartaléka tíz hónap alatt 16,5 milliárdról 9,38 milliárd dollárra apadt. A megnövekedett költségű olajimport nemcsak a valutatartalékot emészti rohamosan, hanem inflációs spirálba is kergette az országot, így jelenleg 25 százalékos a pénzromlás Pakisztánban. Mindezek mellett a Musarraf-éra elején mutatott dinamikus növekedésnek már nyoma sincs, hiszen az GDP növekedése idén hatéves negatív rekordot dönthet.

Aszif Ali Zardari újonnan megválasztott pakisztáni elnök programjának egyik alappillére a gazdasági stabilitás megteremtése. Az elmúlt 18 hónapban folyamatosan romló pénzügyi helyzet az egyik fő oka volt Pervez Musarraf elnöki székből való távozásának.

A törékeny pakisztáni koalíció kormánya most minden lehetőséget bevet, hogy bizalmat teremtsen a gazdaságban. Jelenleg egymilliárd dollár kölcsönért fordultak a Világbankhoz és az Ázsiai fejlesztési Bankhoz. A kormány Szaúd-Arábiával is tárgyal az 5,9 milliárd dollárnyi olajtartozás átütemezéséről. A nemzetközi szakértők valószínűsítik, hogy Iszlamabadból az IMF-et is meg fogják keresni egy lehetséges hitelmegállapodás ügyében.

Az IMF azonban hitelezését valószínűleg a kormány kiadásainak csökkentéséhez és erre vállalt garanciákhoz köti, ami népszerűtlen intézkedéseket eredményezhet. Másrészt viszont az IMF hitelezését nem valószínűsíti, hogy az Egyesült Államok magától is jelentős anyagi forrásokkal hajlandó támogatni térségbeli kulcsszövetségesét.

Az IMF bátorítja a pakisztáni kormányt arra, hogy legyen elkötelezett az ország pénzügyi helyzetének javítására, privatizáljon és vonjon be tőkét a nemzetközi piacokról.

Yang-Myung Hang, a Lehman Brothers elemzője szerint "úgy tűnik, hogy a kormány nem lép fel egységesen, ez pedig nehezíti az aktív fellépést a valutatartalék fogyása ellen."