Állami mankó Fannie-nek és Freddie-nek

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány átveszi a Fannie Mae és a Freddie Mac, a két legnagyobb jelzálog-hitelező irányítását - közölte vasárnap Henry Paulson pénzügyminiszter. A két pénzintézet - amely a 12 ezer milliárd dolláros amerikai jelzáloghitel-piac csaknem felét garantálja - átmenetileg a Szövetségi Lakásügyi Finanszírozási Ügynökség (FHFA) felügyelete alá kerül. A Bloomberg szerint az amerikai állami beavatkozás akár 100 milliárd dollárba is kerülhet.
Vágólapra másolva!

"A gazdaság és a piacok nem tudnak felépülni, amíg az ingatlanpiaci korrekciót jelentős részben magunk mögött nem tudjuk. A Fannie Mae és a Freddie Mac szerepe döntő ahhoz, hogy túljussunk a nehezén" - fogalmazott a miniszter.

A jelzálogpiaci hiteleket felvásárló, garantáló és azokat kötvényekké átfordító két magánhitelező állami megsegítéséről napok óta tárgyalások folytak. Washington néhány hete már kísérletet tett az átvételre, hogy megőrizzék a bajba jutott Fannie és Freddie működőképességét a mélyülő ingatlanpiaci válság közepette.

A Fed is támogatja a döntést

Ben Bernanke, a FED elnöke nyilatkozatban biztosította támogatásáról a kormányzati döntést, amely minden idők legnagyobb állami segélyakciója lehet. "Ezek a szükséges lépések hozzájárulnak az amerikai ingatlanpiac megerősödéséhez, és elősegítik a stabilitást pénzpiacainkon" - közölte Bernanke.

A pénzügyi tárca közleménye szerint "nincs ok azt hinni", hogy a két cég veszteségeit az adófizetőkre terhelik. A pénzintézetek stabilizálódásáig az irányítást az FHFA látja el, az államkincstár - amely elsőbbségi részvényeket szerez - szükség esetén egészen 2009. december 31-ig vállalja a két cég működésének finanszírozását. A kormány ezenkívül felvásárol a Fannie és Freddie jelzáloghitelek által támogatott kötvényeiből.

90 százalékos árfolyamesés

Elemzők szerint az Egyesült Államokat sújtó ingatlanpiaci válságból - amely a legmélyebb a nagy depresszió óta - nehéz lenne a kilábalás a Fannie és Freddie stabilizálása nélkül. A két cég úgynevezett "kormány szponzorálta vállalkozás".

Május végén együttesen 5,2 ezer milliárd dollárnyi saját és garantált követeléssel rendelkezett, ez az összeg az éves amerikai GDP több mint egyharmadának felel meg. Követeléseik majdnem 20 százalékának erejéig külföldi, főleg ázsiai központi bankoknak tartoznak, kötvényekben.

A két cég részvényeinek árfolyama több mint 90 százalékkal esett az elmúlt egy évben, együttesen 15 milliárd dollár volt a veszteségük. Paulson szerint bármelyikük összeomlása "hatalmas zavarokat idézne elő a pénzpiacokon" az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt.

500 milliárd dollár az eddigi kár

A Bloomberg hírügynökség emlékeztet most arra, hogy a jelzálogpiaci válság miatt eddig 500 milliárd dolláros veszteség érte az értékpapír- és pénzpiacokat, illetve a bank- és énzügyi szektort. Az amerikai kormány mostani akciója csak folytatása az erősödő állami beavatkozásnak. Több hónappal ezelőtt ugyanis az állam 29 milliárd dollárral segítette a Bear Stearns, a bajba jutott brókercég megmentését, illetve kivásárlását.

Az amerikai hírügynökség szerint leváltja a kormány a két jelzálogcég eddigi vezérigazgatóját is. A Fannie irányítását Herbert Allison, egy 65 éves menedzser, a TIAA Cref volt vezére veszi át, míg az eddigi első ember, Daniel Mudd tanácsadóként marad a cégnél.

Hasonlóan tanácsadó lesz az eddigi vezetőből a Freddie-nél, a 64 éves Richard Syront ugyanis David Moffett váltja ezen a poszton. Moffett korábban a US Bancorp alelnöke volt.

"Élőholt szörnyetegként" emlegeti a Fannie Mae és a Freddie Mac amerikai jelzáloghitel-intézetet a hétfői The Wall Street Journal, amely szerint politikai színház zajlik, a két cég jelenlegi formában való megőrzése csak meghosszabbítja a piac agóniáját. A lap szerint az új szövetségi gondnokság tulajdonképpen az államosítás egy formája. A baj az, hogy a Bush-adminisztráció az adófizetők pénzén, ráadásul jelenlegi formájában igyekszik lélegeztető gépre kapcsolni a két hitelbiztosító óriást, hogy a világon továbbra is vegyék "Fan és Fred" jelzálogalapú értékpapírjait. "A formális segélyprogram lehűtheti a forrongó hitelpiacot, és a két cég átvészelheti a jelenlegi jelzálogválságot, de ezért alighanem hatalmas árat fognak fizetni az amerikai adófizetők", írta az újság.

A lap szerint a "jelenlegi formában" való fenntartás arra ösztönözheti a két hitelintézetet, hogy még nagyobb kockázatot vállaljon. S bár a kormányzat a gondnokság alá helyezés jegyében meneszti a Fannie Mae és a Freddie Mac felső irányítását, további tisztogatásra lesz szükség, meg kell változtatni az üzleti gyakorlatot a két cégnél, ahová inkább politikai kapcsolatok, nem pedig pénzügyi szakértelem alapján kerültek a vezetők.

A The Wall Street Journal megállapította: az a tragédia, hogy Henry Paulson pénzügyminiszter és a kongresszus nem másfél évvel ezelőtt cselekedett, amikor még sokkal kisebb áron megúszható lett volna az átalakítás, és hogy Paulson továbbra sem állítja le a két intézet üzleti modelljét, amely oly sok kárt okozott.

A két intézet mostani megmentése "korunk legnagyobb politikai botrányainak egyike" a lap szerint, főleg azért, mert már régóta nyilvánvaló volt, hogy végre kell hajtani. A jegybank szerepét betöltő Fed évek óta figyelmeztetett, a két nagy párt ezt azonban elengedte a füle mellett. "Ezek a hullák még visszatérnek kísérteni (...) a legkevesebb, amit tehetünk, hogy örökre eltemetjük ezeket az élőholt szörnyetegeket ", írta a lap szerkesztőségi cikkében.