Túlkínálat fenyegeti az olajárat

2008.09.08. 23:21

Londonban csökkent, New Yorkban minimálisan emelkedett a kőolaj ára hétfőn zárásra. A hurrikánok által fenyegetett Mexikói-öbölben állt az amerikai termelés jelentős része, ennek nyomán várhatóan számottevően visszaesinek az USA készletei. Az OPEC az év végére túltermelést jelez előre.

AAz Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent októberi lejárata 65 cent csökkenéssel 103,44 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 11 centtel 106,34 dollárra erősödött.

A szakértők rámutattak: napközben jóval egy dollárt meghaladó nyereségen is állt az olajár. Ez később csökkent, sőt kora este már egy dollárnál nagyobb veszteségen is volt arra a várakozásra, hogy az OPEC keddi értekezletén a szervezet termelésének a szinten tartásáról döntenek. Egyes értesülések szerint az OPEC egyidejűleg arra hívja majd fel a túltermelő tagországokat, hogy csökkentsék kvótaszintjükre a termelésüket.

A hurrikánok mozgatják az árat

Megfigyelők szerint a következő napokban az egyik legfontosabb ármozgató az Ike névre keresztelt hurrikán lesz. Ennek ereje ugyan a kettes fokozatra gyengült Kuba partjainál hétfőn, de a szakértők előrejelzése szerint a veszélyes hármas fokozatra erősödhet, amikor kedden délután eléri a Mexikói-öblöt. Itt történik az amerikai olajtermelés negyede és a gáztermelés 15 százaléka. A Mexikói-öbölben az amerikai olajtermelés 79,4 százaléka, a gáztermelés 64,2 százaléka állt hétfőn azután, hogy a múlt héten gyakorlatilag nem volt termelés a térségben a Gustav hurrikán miatt.

A hurrikánveszély elmúltával a termelés csak lassan áll helyre, mert a Mexikói-öböl felé tart egy újabb, Ike névre keresztelt hurrikán. Emiatt több olajtermelő cég úgy döntött, hogy nem indítja újra a termelést, megvárja, hogy elvonuljon az Ike.

A szakértők arra számítanak, hogy a múlt héten jelentősen csökkent az amerikai olajtartalék és a feldolgozott olajtermék-tartalék, mert a Gustav hurrikán miatt komoly fennakadások voltak az olajtermelésben, illetve az olajimportban. A Reuters által megkérdezett nyolc szakértő véleményének az átlaga szerint a múlt héten az amerikai olajtartalék 4,3 millió hordóval, a benzintartalék 4,2 millió hordóval, a fűtőolajat és dízelolajat tartalmazó feldolgozott olajtermék-tartalék 2,5 millió hordóval csökkent. A szakértők előrejelzése szerint az olajfinomítók kapacitáskihasználtsága 8,2 százalékponttal esett.

Sok lesz az olaj a piacon

Túlkínálat lesz kőolajból a piacokon az év végéig, ha marad az OPEC jelenlegi termelési szintje - mondta hétfőn az OPEC elnöke Bécsben. Sakin Helil egy nappal azelőtt nyilatkozott, hogy kedden Bécsben döntenek az OPEC olajügyi miniszterei a szervezet termelési összkvótájáról. Helil azt mondta Bécsbe érkezve, hogy a piacokon igen sok a kőolaj, és az olajkartell megvitatja a termelés csökkentésének a lehetőségét.

Arra a kérdésre válaszolva, miszerint ez azt jelenti-e, hogy a szervezet csökkenti a termelését, az OPEC elnöke azt felelte: Nem tudom, de tárgyalunk róla. Szerinte mindenki egyetért azzal, hogy a jelenlegi termelési szint mellett a világpiacon napi 0,5-1,5 millió hordó túlkínálat lesz a jövő év elejére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK