London szerint kiábrándító a magyar GDP

Vágólapra másolva!
Az előrehozott magyarországi választások kiírásának és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozásának esélyét "alacsonynak, de növekvőnek", a belpolitikai bizonytalanság forintpiaci hatását negatívnak, a magyar GDP-teljesítményt "kiábrándítónak" nevezik a londoni elemzői közösség által az elmúlt napok magyarországi belpolitikai és makro-fejleményeiről kiadott, hétnyitó értékelések.
Vágólapra másolva!

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport hétfői elemzése szerint az SZDSZ - azóta, hogy elvetette Gyurcsány Ferenc adótervezetét - nem állt elő semmilyen részletes saját ellenjavaslattal, viszont egyre erősebb nyomást fejt ki annak érdekében, hogy a kormányfő távozzon, mielőtt megegyezés születnék a 2009-es költségvetésről.

A gyenge növekedés, a jelentősebb adócsökkentésekhez rendelkezésre álló korlátozott mozgástér és az alacsony támogatottság növekvő politikai feszültséget teremt, amely elvezethet Gyurcsány távozásához, vagy az idő előtti választásokhoz.

Annak a valószínűsége, hogy a kormányfő lemond a költségvetés jóváhagyása előtt, növekszik ugyan, de semmiképp sem tekinthető eldöntöttnek. Jelenleg az előrehozott választások esélye is alacsony, jóllehet növekszik, mivel az SZDSZ keményvonalas állásponton van az adókérdésekben, áll a hétfői londoni Dresdner-elemzésben.

A ház azt várja, hogy a tárgyalások folytatódnak a két párt között a következő hetekben, legalább addig, amíg világosabbá nem válik, hogy milyen adóreform elfogadható mindkét fél számára. Ennek azonban valószínűleg nagyobb jövő évi költségvetési fellazítás lesz az ára. Hasonló véleményt fogalmazott meg egy hete a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő.

A S&P állásfoglalása szerint a közepes befektetői "BBB plusz" szuverén magyar devizaadós-osztályzat kilátását a cég márciusban arra a várakozására alapozva rontotta negatívra, hogy a magyarországi költségvetési konszolidáció előbb-utóbb leáll, tekintettel a költségvetési lazításra irányuló "erőteljes ösztönzőkre" és Magyarország költségvetési múltjára.

A Dresdner Kleinwort hétfői londoni elemzése szerint a ház változatlanul úgy tartja, hogy a politikai bizonytalanság és a költségvetési kockázat negatív a forint szempontjából. Az MNB azonban "éber marad", és még keményebb retorikához fog folyamodni, ha a forint jelentős gyengülésbe kezdene, áll a Dresdner londoni elemzőinek értékelésében.

A ház szerint a fő aggodalom forrása nem az, hogy az előzetes 2,2 százalékos becslésről 2,0 százalékra módosították az éves szintű növekedésről szóló végleges számot, hanem az, hogy a mezőgazdaság nélkül a kép "sokkal kiábrándítóbb" a vártnál, és a jövő "még kevésbé fest jól".

A mezőgazdasági teljesítmény nélküli második negyedéves növekedést a 4cast elemzői saját utólagos becslésük alapján 0,5-1,0 százalék közé teszik, megállapítva: a magas olajárak nagy nyomást gyakorolnak az elkölthető jövedelmekre, és a belső kereslet sokkal lassabban gyorsul a ház által korábban vártnál.

A cég a nagyon erőteljes kukoricatermés-előrejelzések alapján változatlanul úgy tartja, hogy a mezőgazdaság már eddig is figyelemreméltó teljesítményét "alulbecslik a jelenlegi GDP-statisztikák", és a ház meredekebb gyorsulásra, valamint az eddigi növekedési adatok felfelé módosítására számít a következő negyedévekben.