Lebénult a londoni börze

Vágólapra másolva!
Egy technikai fennakadás miatt hétfőn leállt a kereskedés a londoni részvénybörzén. Hasonlóan hosszú kényszerszünetre legutóbb nyolc éve volt példa. 
Vágólapra másolva!

A világ egyik leghíresebb, az öreg kontinens legrégebben működő piacán, a londoni részvénybörzén (LSE) egy számítógépes hiba miatt hétfőn leállt a élet, a kereskedők ugyanis nem tudnak üzletet kötni. Az illetékesek természetesen dolgoznak a probléma elhárításán, ám egyelőre nem tudni, mikor állhat helyre a rend, vagyis mikor indulhat újra a kereskedés.

Legutóbb nyolc évvel ezelőtt történt hasonló a londoni értéktőzsdén: 2000. április 5-én szintén a számítógépes rendszer leállása miatt kellett nyolc órára felfüggeszteni az kereskedést.

A lehető legrosszabbkor jött a leállás, a világ részvénypiacain ugyanis remek a hangulat, miután vasárnap kiderült, az amerikai kormány mentőövet dob a két jelzáloghitel-intézetnek (Freddie Mc, Fannie Mae). Az optimizmust jól jellemzi, hogy a legnagyobb nyugat-európai piacok közül a frankfurti börze irányadó indexe, a DAX-30 bő 3, a párizsi CAC-40 pedig közel 5 százalékos plusznál tartott magyar idő szerint nem sokkal fél négy után.