A menetrend is késhet a MÁV-nál

Vágólapra másolva!
Tucatnyi munkafázisban, többéves előretartással készült, mégsem igazodik az utazási igényekhez a MÁV decemberben megjelenő menetrendje. A szolgáltatási egyeztetéseket az önkormányzatok formálisnak tartják. A menetrend még hatálybalépésekor sem végleges - írja a Népszabadság hétfői számában.
Vágólapra másolva!

A vasúti menetrend tervezetét júliustól szeptember közepéig hozzák összhangba a Volán-társaságok buszjárataival. Augusztusban és szeptemberben az utolsó önkormányzati egyeztetések zajlanak.

Így az utolsó napokra marad a végleges változat elkészítése, amelynek határideje szeptember 30. Más kérdés, hogy a jóváhagyása gyakran november utolsó napjaira marad a Népszabadság szerint.

Nem végleges a menetrend

A megszokottnak számító kapkodásnak idővel talán véget vethet, hogy a menetrendtervezők jövőre kettő helyett hároméves előretartással dolgoznak majd. Addig azonban be kell érni azzal a régi gyakorlatnak megfelelően készült járatrenddel, amely december második hétfőjén lép életbe.

Igaz, bele kell nyugodni abba is: a menetrendkönyvek tartalma valójában még ekkor sem lesz végleges. A MÁV-Start ugyanis az előtte álló menetrendi időszak egy éve alatt háromszor - április 1-jén, júniusban és szeptember 1-jén - változtathatja meg vonatai közlekedésének rendjét.

Küzdelem az IC-kért

Önkényesnek tartja a MÁV menetrendjének összeállítását Kálmán András, Dunaújváros polgármestere. Szerinte az M6-os autópálya megépítése ellenére egyre többen vonattal járnak Budapestre. Ám az ingázóknak még mindig át kell szállniuk Pusztaszabolcson. A Dunaújvárosba közlekedő InterCity-járatok jövőjéről pedig - az önkormányzat fellépése ellenére - még mindig nem mondták ki a végső szót.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere szerint komoly hátrányt jelent, hogy Budapestre vonattal hozzávetőleg három óra az út - úgy, hogy az utazóknak a 28 kilométerre, és mégis ötvenpercnyi vonatozásra lévő Dombóváron át is kell szállniuk. Egy járat van csupán, amelyik közvetlen kapcsolatot teremt a főváros és a megyeszékhely között, mégis, a Somogy IC megszüntetése már szóba került. Igaz, a közlekedési tárca vezetője személyesen tett ígéretet arra, hogy a vonat megmarad.