Kevesebb vendég, több bevétel a hotelekben

2008.09.08. 9:35

A magyarországi hotelekben csökkent a vendégek száma január és július vége között, miközben a bevételek csekély mértékben nőttek.  

Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által összesen eltöltött vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a külföldiek 1 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, a belföldi vendégek azonban 2 százalékkal kevesebbet - közölte hétfőn reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

A bevételek terén valamivel javult a helyzet tavalyhoz képest: a szálláshelyek összesen 137 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált időszakban, ami folyó áron 2 százalékos növekedésnek felel meg. Ezen belül a szállásdíjbevétel 3 százalékkal 78 milliárd forintra gyarapodott.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 932 forint volt, az ötcsillagos szállodákban egy szobáért hétszer annyit kellett fizetni, mint az egycsillagos hotelekben. Az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) 7058 forintot tett ki, de itt is jelentős eltérés figyelhető meg, mivel az ötcsillagos szállodák tizenkétszer magasabb összeget kértek, mint amennyit az egycsillagos hoteleknél regisztráltak.

Az év első hét hónapjában, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai alapján, 16,141 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 9,94 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyeknél, így a beváltott csekkek értéke az összes árbevétel 7 százalékát adta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK