Meghiúsulhat a Megyeri híd átadása

Vágólapra másolva!
Az M0-ás körgyűrű északi összekötő hídjának szeptember végi átadási terveit meghiúsíthatják a helyi települések, ugyanis a Napi Gazdaságnak nyilatkozó polgármesterek szerint a jelenlegi körülmények között nem adják ki a szakhatósági engedélyt.
Vágólapra másolva!

Sok múlhat a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak a forgalomba helyezési eljárás kapcsán szeptember 15-ére tervezett helyszíni szemléjén. Szigetmonostor vezetése feltételekkel bár, de elfogadná azt a hárommilliárd forintos kompenzációs csomagot, amelyet az eredetileg tervezett 8-10 milliárd forint értékű M0-ás leágazás helyett kapna a település. Az eredeti tervekben szereplő szigetmonostori lehajtót környezetvédelmi okokból nem sikerült megvalósítani, ehelyett egy kis hidat szeretett volna a település, amelyről komoly vita alakult ki Szentendrével. A kompenzációs csomagban a kis híd mellett a belső út- és komphálózat fejlesztése, egy mentő- és egy tűzoltóállomás kialakítása, továbbá egy kerékpárút építése is szerepel.

Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere azt mondta, hogy számukra nem elég a szóbeli ígéret, a tervezetnek feltétlenül tartalmaznia kell a kormány pénzügyi és szándékbeli garanciavállalását is, mert csak akkor fognak hozzájárulni a Megyeri híd használatbavételéhez, ha a vállalásokat kormányhatározat támasztja alá - ismerteti a Napi Gazdaság.

Az újpesti önkormányzat saját költségén készíttette el azt az ötvenmillió forint értékű hatástanulmányt, ami a Megyeri híd átadásával járó változásokat vizsgálja. Újpest a helyszíneken körforgalom építését javasolja, de a Fővárosi Önkormányzat erre az opcióra, valamint a többi problémára úgy reagált, hogy a híd átadása előtt és utána három hónappal forgalomszámlálást és helyszíni felmérést végez, és az eredmények alapján dönt egy esetleges korrekcióról.

A két hét múlva esedékes hídavatás a budai oldalon sem okoz örömöt. A legutóbbi felmérések szerint körülbelül 67 ezer autóval növekedne Budakalász forgalma, továbbá akadozna a 11-es út Szentendrére vezető szakaszának, valamint a 10-es út Üröm felé vezető szakaszának forgalma. Budakalászon egy tizenhetedik századi úthálózat-szerkezet néz szembe a huszonegyedik századi forgalom terhelésével - mondta Parlagi Endre polgármester. A Megyeri híd átadását mi is csak akkor fogadtuk volna el, ha a projektben lefektetett egyezségnek maradéktalanul eleget tettek volna a beruházók. Nem épült meg az az elkerülő út, ami tehermentesítené városunkat a forgalom alól, továbbá az újpesti helyzethez hasonlóan nálunk sem végezték el az alapvető közlekedésbiztonsági fejlesztéseket, mint például a terelőszigetek, járdák kialakítását. Ilyen feltételek mellett sajnos a Megyeri híd lényegében a semmibe vezet és mi sem adhatjuk ki a szakhatósági engedélyt - tette hozzá Parlagi.