Többpárti egyetértés a Nabucco ügyében

Vágólapra másolva!
A grúziai események a jelek szerint felgyorsították a parlamenti pártok egyeztetését a Nabucco gázvezeték megépítését elősegítő előterjesztésről. Az SZDSZ és a Fidesz egyetért, sőt elfogadja az MSZP javaslatait.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és az SZDSZ elfogadja az MSZP javaslatait a Nabucco gázvezeték megépítésével összefüggő előterjesztéshez, így ötpárti egyetértés van ahhoz, hogy a parlament az ősszel a lehető leghamarabb napirendre vegye és elfogadja azt.

Kóka János (SZDSZ) és Németh Zsolt (Fidesz) kedden tárgyalt Magyarország energiaellátásának ügyéről. A találkozó után a Fidesz és az SZDSZ közös közleményben tájékoztatta az MTI-t. Mint írták, a Nabucco gázvezeték mind Európa, mind Magyarország orosz gáztól való függőségét enyhítené. A kommüniké kitér arra, hogy ezt szándékot erősítette Kóka János liberális frakcióvezető (korábban gazdasági miniszter) tavalyi közép-ázsiai körútja, és ezt a fajta elkötelezettséget mutatta a Németh Zsolt nevével jegyzett 2007-es határozati javaslat is.

A tavasszal megkezdett ötpárti tárgyalásokon néhány kérdésben vita alakult ki. Az SZDSZ határozati javaslatot készített, amely a Nabucco előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság felállítását kezdeményezte. Az MSZP azonban jelezte, több ponton módosítaná az elképzelést. Az ezt követő tárgyalások során a Fidesz és az SZDSZ olyan közös álláspontra jutott, amellyel lényegében a KDNP és az MDF is egyetértett - áll a közleményben.

A keddi találkozón Kóka János és Németh Zsolt úgy látta, a több lábon állást jelenleg csak a Nabucco gázvezeték megépítése képes garantálni, ezért a projekt megvalósítása nemcsak Magyarország, de egész Európa stratégiai érdeke. Az elmúlt hetek kaukázusi konfliktusai alapján világos, hogy Oroszország gázszállítási monopóliumának megtörése Magyarország és az EU számára egyaránt fontos - szögezték le.

Az SZDSZ és a Fidesz a konszenzus megteremtése érdekében elfogadja az MSZP módosító javaslatait, így mind az öt parlamenti párt egyetértése megvan, hogy a szocialisták javaslataival kiegészült határozati tervezetet a parlament ősszel a lehető leghamarabb napirendjére vegye és ötpárti támogatással elfogadja - olvasható a közös közleményben.