Régiós első lehet egy cseh repülőgépgyár

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb sugárhajtású oktató-gyakorló repülőgépeit gyártó cége, a cseh Aero Vodochody (AV) regionális terjeszkedésbe kezdett. Jelenleg két román és egy lengyel gyár megvásárlásáról tárgyal, de az sem kizárt, hogy a magyar légierő is vásárol AV-gyártmányú L-159-es gépeket. Ez utóbbiról a prágai és a magyar kormány folytat tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

A cég 18 millió dolláros üzemi eredménnyel zárta a tavalyi évet - mondta Jana Studnickova, a cég vállalati ügyekért felelős igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Az AV idén üzemi eredményét 33 millió dollárra szeretné növelni 353 millió dolláros bevétel mellett. A Penta befektetési csoport tulajdonában lévő cég két román és egy lengyel privatizációs tenderen vesz részt jelenleg.

Romániában az Avioane Craiova és az IAR Ghimbav cégeket vásárolná meg a cseh vállalat, amely a világ legnagyobb sugárhajtású katonai gyakorlórepülőgép-gyártója.

Az IAR helikoptereket gyárt, a craiovai cég pedig hasonló profilú, mint az AV. Az Avioane Craiova pályázatát már megnyerték a csehek, de a tárgyalások még ott sem fejeződtek be. Lengyelországban szintén egy helikoptergyárat, a PZL Swidniket szemelt ki a cseh vállalat.

Az AV nem nyilatkozott azokról a tárgyalásokról, amelyek jelenleg a budapesti és a prágai kormány között zajlanak, és amelyek az Aero Vodochody L-159-es típusú kiképző-oktató gépeinek esetleges magyarországi rendszerbe állítását eredményezhetik.

Ennek megfelelően az [origo] kérdésére sem adtak egyértelmű választ arra, hogy terveznek-e esetleges magyarországi befektetéseket. Studnickova azt hangsúlyozta, hogy most a két romániai és a lengyel tenderre koncentrálnak, de szeretnének a mostani sajtótájékoztatóval Magyarországon is bemutatkozni.

Studnickova elmondta, hogy korábban voltak problémák náluk, nehéz helyzetbe került az Aero Vodochody, de 2007 elején privatizálták az addig állami tulajdonú vállalatot, és a Penta csoport megerősítette a céget, amely új együttműködési szerződéseket kötött, és stabillá vált a helyzete.

A Penta egyébként maga is ezt teszi: öt szlovák és cseh magánszemély állt össze a kilencvenes években, és másfél évtizede vásárolnak fel cégeket, a legkülönbözőbb iparágakban (többek között repülőgépgyártásban, ingatlanfejlesztésben, húsiparban).

A Penta jelenleg 11 országban van jelen, köztük Magyarországon is, ahol idén nyáron a Román Gyula érdekeltségébe tartozó Debreceni Hús Zrt.-be szállt be.

A Penta a Debreceni Húshoz tartozó szolnoki és békéscsabai üzemekben is részesedést szerzett, így már meglévő szlovákiai húsüzemei (PM Zbrojníky, Mecom) mellé vásárolt újabb érdekeltségeket az ágazatban.