Egyre kevesebb olaj is elég

Vágólapra másolva!
Ismét lefelé módosította a világ idei és jövő évi kőolaj-felhasználásának várható növekedési ütemét a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a még mindig magas árak és a nagy fogyasztó országok gazdasági növekedésének lassulása miatt.
Vágólapra másolva!

Az IEA szerint az idén csak napi 690 ezer hordóval nő a felhasználás, vagyis napi 100 ezer hordóval kevesebbel, mint amire korábban számítottak. A szervezet a jövő évre napi 140 ezer hordóval, napi 890 ezerre csökkentette a felhasználás várható növekedését. Ez azt jelenti, hogy az idén 0,8 százalékkal, 86,8 millió hordóra növekedhet a napi fogyasztás, jövőre 1 százalékkal, 87,6 millióra.

Az IEA adatai szerint augusztusban a globális kőolajellátás napi 1 millió hordóval, napi 86,8 millió hordóra csökkent. Ezt egyebek mellett az északi-tengeri kitermelő berendezések karbantartása, az OPEC kitermelésének csökkenése, a Baku-Tbiliszi-Ceyhan vezeték ideiglenes lezárása okozta. Az OECD-tagországokban a korábban vártnál kevesebb, mintegy napi 48,4 millió hordó körül alakul majd a felhasználás az idén, ez 1,6 százalékkal elmarad a tavalyitól. Az OECD-n kívüli országokban idén, hozzávetőleg napi 38,3 millió tonna lesz a felhasználás, több mint amire a IEA korábban - elsősorban Kína és India növekvő felhasználása miatt - számított.

Az IEA becslésének megjelenése után az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónként 100,83 dollár volt Londonban, 49 centtel drágább a keddi zárónál. Délelőtt tíz óra tájt 89 centtel, korábban reggel 29-31 centtel, hajnalban 63 centtel volt drágább a keddi zárónál.