Bukarest kitiltaná a magyar busztársaságot

Vágólapra másolva!
A romániai közutakról való kitiltással fenyegette meg a bukaresti szállításügyi minisztérium az erdélyi járatokat is működtető budapesti Orangeways Zrt. busztársaságot a cégre kirótt büntetések miatt - írta szerdai számában az erdélyi Krónika.
Vágólapra másolva!

Az Orangewayst többször is megbüntette a román útügyi hatóság amiatt, hogy járműveire a bejelentett állomásokon kívül is felvett utasokat, és a személyszállítás során többször észleltek késést. A bukaresti szaktárca főosztályvezetője, Lizeta Volcinschi a lapnak azt elismerte ugyan, hogy ezek a kihágások nem súlyosak, viszont szerinte azzal, hogy több alkalommal megismétlődtek, a román útügyi szervek ideiglenesen megtilthatják a magyarországi busztársaság járműveinek az országba történő belépését.

A bukaresti minisztérium a közúti személyszállítás engedélyezését szabályozó 1992/684-es számú, 2001-ben módosított uniós szabályzatra hivatkozva kérte a magyar Nemzeti Közlekedési Hatóságtól az Orangeways elleni fellépést. A bukaresti átirat hátterében az Erdélyi Közúti Szállítók Egyesületének (EKSZE) feljelentése áll. Az erdélyi és székelyföldi városokból Budapestre menetrend szerinti autóbuszjáratokat üzemeltető társaságok ugyanis kalózcégnek tartják, és törvénytelen működéssel vádolják a Kedves Ferenc, Magyarország 23. leggazdagabb üzletembere tulajdonában lévő Orangewayst - olvasható a lapban.

A csíkszeredai Orbán László vezette EKSZE a napokban leszögezte: az erdélyi közúti szállítók készek akár barikádokkal is megakadályozni a magyarországi személyautók és haszonjárművek áthaladását a hazai utakon, ha a magyar hatóságok nem vonják vissza az Orangeways Zrt. engedélyeit. A számos személyszállítási céget tömörítő egyesület szerint a budapesti társaság nem fizet állomásdíjat Romániában, és dömpingárakat alkalmaz.

Kovács Miklós, az Orangeways vezérigazgatója a Krónikának elmondta: a társaság egyik járata éppen a román közúti hatóság által lefolytatott ellenőrzés miatt késett 30 percet. A vezérigazgató szerint az Orangeways jogi intézkedéseket fontolgat az EKSZE ellen.