Pénzügyekben előzött Magyarország

Vágólapra másolva!
A pénzügyi szféra fejlettségét tekintve jól áll Magyarország - ez derült ki a MasterCard nyári felméréséből, és ezt erősíti meg most közzétett elemzésében a tekintélyes davosi Világgazdasági Fórum (WEF) is. A lakosság viszont nem ért a pénzügyekhez - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A WEF most első ízben kiadott listája szerint hazánk a pénzügyi fejlettséget tekintve megelőzi a többi visegrádi országot. A davosi szakértők a bankok, biztosítók és pénzügyi piacok mellett a szektor intézményi és üzleti környezetét, illetve a hitelellátásban megnyilvánuló "outputját" vizsgálták.

Magyarország régióelső lett az intézményi környezet, a bankrendszer, a nem banki szereplők és a tőkeellátottság terén. Az üzleti környezet és a pénzügyi piacok alapján Csehország, a pénzügyi stabilitásban pedig mindhárom visegrádi állam megelőz bennünket. Ez utóbbi annak tudható be, hogy nálunk kiemelkedőnek ítélték a szakértők a valutaválság kockázatát.

A davosi elemzés nem terjed ki a lakosság pénzügyi kultúrájára, viszont a GfK csoport felméréseiből kiderül, ebben lemaradtunk a régió többi államától. A magyar lakosság is önkritikusan elismeri, nem ért a pénzügyekhez. Tény viszont, hogy idehaza fejlett a bankrendszer, sok intézmény van jelen, és a szolgáltatások is korszerűek.

A WEF szerint az Egyesült Államok pénzügyi szektora a legfejlettebb, annak ellenére, hogy a tavaly kezdődött jelzálogpiaci válság több mutatószámot is lerontott. Az USA vezető helye az ottani bankok hatékonyságának, koncentrációjának és a pénzügyi piacok erejének tudható be. A második helyre Nagy-Britanniát sorolja a tanulmány, a bronzérmet pedig Németország kapta - szánol be a Világgazdaság.