A Gazprom 500 dollárra emeli a gáz árát

Vágólapra másolva!
Az Európába szállított orosz földgáz átlagos ára október 1-től 500 dollár lesz 1000 köbméterenként - jelentette ki Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgató tanácsának helyettes elnöke újságírók előtt.
Vágólapra másolva!

Az RBK Daily című üzleti napilap ehhez szakértőket idézve hozzátette: az ár év végére el fogja érni az 550 dollárt 1000 köbméterenként. A lap azonban arra is rámutatott: a rekordár nem menti meg a Gazprom részvényeit attól, hogy az egész piaccal együtt zuhanjon az árfolyamuk.

Eredetileg a Gazprom 2008-ra 310 dollárra prognosztizálta ezer köbméter földgáz árát, és Alekszej Miller vezérigazgató még márciusban is csak óvatosan szólt arról, hogy az Európába szállított gáz ára idén elérheti a 400 dollárt. Júniusban azonban már azt konstatálta, hogy az átlagár elérte a 410 dollárt ezer köbméterenként.

Az új, 500 dolláros rekordár bejelentésekor vonakodott jóslásokba bocsátkozni a jövőre várható exportbevételről, s arra hivatkozott, hogy a kőolajár területén különféle tendenciák érvényesülnek. Korábban a Gazprom exportból származó idei bevételét 65 milliárd dollárra becsülték.

A drágaság azonban nem befolyásolja a keresletet. Mint Alekszej Miller korábban már rámutatott, az európai fogyasztók számára a szállítások stabil volta fontosabb, mint az ár. A szükséglet pedig egyre nő: a Gazprom tavaly 151 milliárd köbmétert szállított az EU tagállamokba, és idén ez a mennyiség 157 milliárd köbméter lesz.

Az RBK Daily szakértőket idézve azt írta, hogy a gáz árának emelkedése az olajárral függ össze, ugyanis annak függvényében alakul, csak 6-9 hónapos eltolódással, ezért Európát nem éri váratlanul az emelés. A szakértők úgy vélték, a gázár év végére eléri az 550 dollárt ezer köbméterenként annak nyomán, hogy a kőolaj ára júliusban érte el a csúcsot. Jövőre a szakemberek szerint átlagosan 527 dollárba kerül majd ezer köbméter földgáz, 2010-ben pedig átlagosan 575 dollárba.

A Gazprom földgáz-exportból származó idei bevétele számítások szerint eléri a 139 milliárd dollárt, és ebből az Európába irányuló szállításokból 69,5 milliárd dollár bevétel várható. Mindez azonban nem óvja meg a Gazpromot attól, hogy részvényeinek árfolyama a piaccal együtt zuhanjon: szerdán 1,2 százalékkal, 205 rubelre csökkent az árfolyama, de a nap folyamán lement egészen 191 rubelig.