Szűkül a magyar autópiac

Vágólapra másolva!
Több szakember is arra számít, hogy az idén a tavalyinál tíz százalékkal kevesebb új autó találhat gazdára Magyarországon, piaci konszolidációt pedig csak a forint jelentős erősödése hozhatna - írta a csütörtöki Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A gazdasági napilap kétoldalas összeállítása szerint többen számítanak arra, hogy a gyártók a következő évben mindenképpen rákényszerülnek az áremelésre. Ennek egyelőre alaposan gátat szab a visszafogott kereslet.

Sok márkakereskedőnél az agresszív értékesítési kampányok ellenére is gyűlnek a készletek. Révész Tamás, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója úgy látja, az autókereskedők profitbevételei ma nagyobb mértékben származnak a finanszírozóktól és biztosítótársaságoktól kapott jutalékokból, mint saját alaptevékenységükből.

Az idei év első nyolc hónapjában a magyarországi gépjármű-értékesítés 5,9 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a hazai zsugorodás meg sem közelíti az Európa más országaiban tapasztalt zuhanást, ugyanis nálunk a középkategóriás járművek még mindig viszonylag olcsónak számítanak. Márpedig Magyarországon az eladott új autók 70-75 százaléka kis- és közepes kategóriából kerül ki.