Az élelmiszerek ára húzza az inflációt

Vágólapra másolva!
Augusztusban az egyhavi átlagos fogyasztói árcsökkenés 0,3 százalék volt. Tavaly augusztushoz viszonyítva az árak 6,5 százalékkal növekedtek. Szemben az elemzők 6,6 százalékos várakozásával.
Vágólapra másolva!

A KSH szerint egy hónap alatt - 2008 júliushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 1,5 százalékkal csökkentek, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 18,6 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 0,5 százalékos átlagos árnövekedése következtében. Növekedett a rizs, hántolmányok (5,1 százalékkal), a párizsi, kolbász (2,3 százalékkal) és a tej (1,2 százalékkal) ára. Árcsökkenés következett be a cukor (1,1 százalékkal) esetében.

A legnagyobb mértékben a háztartási energia árai drágultak (3,9 százalékkal), ezen belül a vezetékes gázért 11,6 százalékkal kellett többet fizetni. Emelkedtek a szeszes italok, dohányáruk (0,3 százalékkal) és a szolgáltatások árai (0,5 százalékkal) is. Ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatások árai átlagosan 3,5 százalékkal nőttek. A ruházkodási cikkek esetében a nyári kiárusítások következtében 3,7 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető. Az egyéb cikkek árai 1,5 százalékkal csökkentek, ezen belül az üzemanyagokért 4,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 0,2 százalékkal kerültek kevesebbe.

Az élelmiszerek az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek

Tizenkét hónap alatt, 2007. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult az étolaj 76,6 százalékkal, a liszt 35,4 százalékkal, a rizs,hántolmányok 33,3 százalékkal, a száraztészta 24 százalékkal, a tej 19,1 százalékkal, a sajt 18,9 százalékkal, a kenyér 16,7 százalékkal és a sertéshús 13,6 százalékkal.

Fogyasztói áremelkedés

(2006. augusztus, százalék)

Előző hónap = 100Előző év azonos hónapja = 100
Fogyasztóiár-index

99,7

106,5

EU-harmonizált fogyasztóiár-index

99,4

106,4

Maginfláció (szezonálisan kiigazított)

100,3

105,8

Változatlan adótartalmú árindex

99,7

106,4

Nyugdíjas fogyasztóiár-index

99,9

107,4



Forrás: KSH

A háztartási energia átlagot meghaladó 16,2 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 31,3 százalékkal nőtt. Az átlaghoz közel azonos mértékben drágultak a szeszes italok, dohányáruk (6,2 százalékkal). A szolgáltatások (4,7 százalékkal) és az egyéb cikkek (5,4 százalékkal) árnövekedése az átlagosnál alacsonyabb volt. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 12,3 százalékkal, a gyógyszer, gyógyárué 2,6 százalékkal növekedett. A tartós fogyasztási cikkek (1,4 százalékkal) és a ruházkodási cikkek (0,6 százalékkal) körében árcsökkenés következett be.

Jövőre is lassul az áremelkedés üteme

Az infláció jó eséllyel csökken jövőre is. Az idei kedvező mezőgazdasági terméseredmények hatására ugyanis az élelmiszerárak emelkedésének lassulására lehet számítani. Szintén a fogyasztói árindex csökkenését vetíti előre a nyersanyag- és energiaárak jövőre várt mérséklődése. Kopik Tamás, a GKI kutatásvezetője szerint is a szezonális élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok árának csökkenése áll az árindex mérséklődése mögött. A GKI kutatásvezetője szerint jövőre a választások közeledte miatt, az állami és önkormányzati szervek által meghatározott árak esetében is az ideinél visszafogottabb növekedésre lehet számítani.

Az infláció csökkenését segíti, hogy szeptembertől magasabb bázissal kell számolni, viszont az élelmiszerárak legjobb esetben stagnálhatnak, az olaj árában bekövetkező korrekció jelentős mértékben csak késleltetve érezteti hatását, a forint pedig a jelenlegi jelek szerint gyengülő irányt vehet - vélekednek a Questor elemzői. Mindezek hatására úgy véljük, a jegybank kivár, és nem változtatja meg az irányadó rátát az idei évben. Bár az augusztusi inflációs adatok kedvezően alakultak, várakozásunk szerint a dezinfláció további pályája még bizonytalan.