Szabadesésben az amerikai bankóriás

Vágólapra másolva!
Közel 40 százalékkal esett a csütörtöki kereskedésben a a legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers árfolyama, miután a kedvezőtlen értékelések láttak napvilágot a társaságról.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki részvénypiaci kereskedésben az egyik legjelentősebb amerikai befektetési bank zuhanásától volt hangos a New York-i börze. A Lehman Brothers Inc. jegyzése a zárás előtt nem sokkal 40 százalékos mínusznál járt.

A jelentős veszteséget részben a Citigroup leminősítése idézte elő, a pénzintézet elemzői ugyanis vételről tartásra módosították a Lehman-papírokra adott ajánlásukat, mondván az utóbbi időben fokozódtak a növekedési kilátásokkal kapcsolatos kockázatok. Újabb eladókat terelt a Lehman piacára, hogy a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Moody's Invetors Service közölte, a banknak sürgősen erős partnert kell találnia, a pénzügyi helyzetének rendezése érdekében.

A héten hatalmas veszteségről beszámoló Lehman részvényei az elmúlt pár napban már eleve óriásit estek: a múlt pénteken még 16 dollár felett kereskedtek a papírokka, míg csütörtökön csak 4,5 dollár körül járt az árfolyam.

A kiábrándító helyzet kapcsán egyre több piaci szereplő aggódik amiatt, hogy a Lehman tönkremegy, ami az amúgy is igen rossz állapotban lévő pénzügyi szektornak egy újabb pofont jelentene. Bár a zárás előtt nem sokkal a Lehman utcahosszal vezette a vesztesek mezőnyét csütörtökön, ám az ágazat számos szereplője - AIG, Merrill Lynch - is jókora mínuszt volt kénytelen elkönyvelni.