A horvát tőkepiaci felügyelet (Hanfa) arra kérte fel az OMV osztrák olajipari vállalatot, hogy annak vezetése fejtse ki az INA-val kapcsolatos álláspontját - olvasható a Jutarnji list című horvát napilapban. A Hanfa ezt Gerhard Roiss OMV alelnöknek a Globus című hetilapban megjelent bírálatára közölte. Roiss szerint az INA további privatizálási folyamata "nem átlátható".

A Globus szerint az OMV vezetője "nem tartja tisztának" az INA értékesítését. "Részt kívánunk venni az INA privatizálásában, de csak abban az esetben, ha a privatizációs folyamat átlátható"- fejtette ki Roiss a Globusnak.
Ante Samodol, a Hanfa vezetője erre válaszul kifejtette, hogy "az OMV-t senki sem akadályozza meg abban, hogy ajánlatával előálljon, és törvényesen fellépjen a Mollal szemben, - az azonban teljesen elfogadhatatlan, hogy a vállalat a harcát az INA-ért a médiában folytatja".

Az OMV ugyanannak a játéknak a megismétlésével próbálkozik, amit tavaly Magyarországon akart eljátszani - fejtette ki a horvát tőkepiaci felügyelet vezetője. Az osztrák olajipari cég horvátországi ügyvédjén keresztül jelezte, hogy hajlandó jelentősen nagyobb összeget fizetni az INA-ért "bizonyos feltételek mellett" - tette hozzá Samodol.

A Mol, amelynek eddig tulajdoni részesedése 25 százalék, az INA olajipari csoport közkézi részvényeire részvényenkénti 2800 kunás (393 euró) nyilvános vételi ajánlatot tett, amely 1,185 milliárd eurós ajánlatnak felel meg. A horvát olajipari konszern további 44 százaléka állami tulajdonban van, és a Mol részvénycsere megoldással e rész megszerzéséről is tárgyal a horvát illetékesekkel. A Mol erre az INA-részesedésre elővételi joggal rendelkezik.