Az szja-felajánlás 16,2 milliárd forint

Vágólapra másolva!
A 2007. évi személyi jövedelemadójából 1 millió 803 ezer magánszemély ajánlott fel 16,2 milliárd forintot 28 872 kedvezményezettnek - jelentette be Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese.
Vágólapra másolva!

A felajánlásából 28 715 civil szervezet, 155 egyház és 2 kiemelt költségvetési előirányzat részesedik. Ismertette: ebben az évben 4 millió 476 ezer adófizető magánszemély rendelkezhetett volna személyi jövedelemadójának 1+1 százalékáról, de csak 40,3 százalékuk, 1 millió 803 ezren tették meg.

Az APEH tájékoztatása szerint a felajánlásokban szereplő, 16,2 milliárdos összeg a lehetséges, 29,4 milliárd forint összegű elvi keret 55,2 százalékát teszi ki.

Polgár Péter elmondta, hogy a hivatal szeptember 1-jéig kiküldte a tájékoztatást az érintett kedvezményezetteknek. A civil szervezeteknek 30 napon belül igazolniuk kell a törvényi feltételek meglétét, köztük a rendezett közteherviselést. Az elnökhelyettes megjegyezte, hogy 188 ezer nyilatkozat érvényessége még vitatott, ezek tisztázása a következő időszakban várható.

Amennyiben a kedvezményezettek a törvényi feltételeknek megfelelnek, akkor az adóhivatal a részükre felajánlott összeget 30 napon belül, de legkésőbb december 15-ig átutalja.

Az APEH adatai szerint az egyházaknak a 2007. évi szja-ból felajánlott 1 százalék 4,7 milliárd forintot tesz ki, és ennek 89 százalékát öt egyház kapja. A Magyar Katolikus Egyháznak mintegy 2,8 milliárd forint, a Magyar Református Egyháznak 971 millió forint, a Magyar Evangélikus Egyháznak 300 millió forint, a Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közösségének 77,5 millió forint, és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének 65 millió forint felajánlás érkezett.

A kiemelt költségvetési előirányzatokra az adózók 2,1 milliárd forintot ajánlottak fel. Ez 250 millió forinttal magasabb összeg, mint egy évvel korábban. A parlagfű-mentesítés támogatására 950 millió forintot, a gyermekszegénység elleni programra 1,15 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók.

A civil szférának 9,4 milliárd forint felajánlás érkezett, ez 960 millió forinttal magasabb összeg mint egy éve. Az egészségbiztosítási jogviszonnyal összefüggő ellenőrzések azt mutatják, hogy csökken a rendezetlen jogviszonyok száma. Az adóhatóság februárban 134 ezer magánszemély adatait kapta meg az OEP-től azért, hogy tisztázza az egészségbiztosítási jogviszonyt.

Az APEH több mint 50 ezer embernél ellenőrzést folytat a biztosítási jogviszony rendezésére. Az ellenőrzöttek 65 százalékánál már megtörtént a kapcsolatfelvétel. A megkezdett 20 ezer ellenőrzés 20 százalékát az APEH már be is fejezte, és 24,7 millió forint járulékkülönbözetet tárt fel.

Az elnökhelyettes emlékeztetett arra, hogy az adóhatóság májusban a biztosítási jogviszony rendezését kérő értesítő levelet küldött az érintetteknek. Szeptember 8-áig mintegy 5 ezer magánszemélyről a munkáltató juttatott el igazoltást, kifizetői bejelentést, mintegy 4 ezer magánszemély pedig saját maga jelentett be egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget. Több mint 3 ezer magánszemély igazolta, hogy nem kell bejelentést tennie, több mint 2 ezer magánszemélynél a visszaküldött nyilatkozatok feldolgozása még folyamatban van.