Kipukkad a baltikumi gazdasági lufi

Vágólapra másolva!
A Baltikum országainak gazdasági teljesítménye drasztikus visszaesést szenved el, miután az eddigi húzóágazat, az ingatlanpiac válságba került, a fogyasztói kereslet zsugorodik, és az infláció is évtizedes rekordokat dönt.
Vágólapra másolva!

Az eddig "balti példaként" emlegetett országok - Észtország és Lettország - recesszióba süllyedtek. A Nordea elemzőcég jelentéséből kiderül, hogy a folyamatos növekedés egyetlen év leforgása alatt fordult át drasztikus visszaesésbe.

Észtország van a nagyobb bajban, a GDP növekedési üteme 2006-ben váratlanul csökkenni kezdett, aminek tempója drámaian gyors volt. Tavalyelőtt 11,2 százalékos, tavaly még 7,1 százalékos növekedést könyvelhettek el, 2008 második felében viszont már nemhogy stagnál, de 1,1 százalékos visszaesést produkál a gazdaságuk éves szinten. Az export várhatóan 2 százalék körüli csökkenést fog mutatni az év végére, ez hatalmas visszaesés a másfél évvel korábbi 8,3 százalékos növekedéshez képest. Az infláció egy év alatt megduplázódott, mintegy 11 százalékos.

Lettországban sem sokkal jobb a helyzet. Az infláció egy év alatt 18 százalékra ugrott, ami Európában a legmagasabb. Az export 15 százalékkal nőtt az elmúlt évben, idén már csak 0,3 százalékos a bővülés. A lakossági fogyasztás csökkent, a tavalyihoz képest 1,6 százalékkal. Egy évvel korábban az ingatlanpiac virágzása nyomán 12,5 százalékos növekedést produkáltak a lettek. A gazdaság lelassult az első és második negyedévben, és folyamatosan süllyed. Az év végi várakozások 0,5 százalékos gazdasági csökkenésről szólnak, ami 1995 óta a legrosszabb eredmény.

A litván gazdaság a lassú növekedés és a stagnálás között van. A GDP növekedése 9 százalékról 3,8 százalékra esett vissza. A beruházások 12 százalékkal csökkentek 2008 harmadik negyedévére. Jövőre 1,9 százalékos gazdasági növekedést jósolnak.

A külső hatások ellentmondásosak

A balti gazdaságok környezetüktől sem várhatnak ellenkező előjelű impulzusokat. Európa legnagyobb gazdasága, a német, szintén lassul. Folyamatosan nő az infláció az év eleje óta, 3 százalék körül mozog. A GDP 1,6 százalékkal bővül csak ebben az évben, jövőre már kevesebb, mint 1 százalékra számítanak a szakértők. Gregor Eder, a Dresdner Bank szakértője szerint, ha az olajár a jelenlegi szinten marad, vagy még emelkedik, akkor elkerülhetetlenné válik a német gazdaság recessziója.

Abban viszont reménykedhetnek a kis balti gazdaságok, hogy az európai növekedés kzépontja áttevődni átszik a régiójukba. Lengyelország és Oroszország növekedése töretlen. A lengyel GDP 5,1 százalékkal bővül idén, ilyen tempóval az euróövezetben más ország nem nagyon büszkélkedhet. Bár a munkanélküliség magas, 9,2 százalékos, az inflációs mutatók viszont évek óta javuló trendet követnek, idén 4,2 százalék, 2010-re már 2,4 százalék körül alakul majd a várakozások szerint. A tágabban értelmezett régió és a baltiakra jelentős hatást gyakorló másik gyorsan bővülő gazdaság az orosz. A GDP-mutatók 7,8 százalékos növekedésről tanúskodnak.