Hétfőn alig változott a forint árfolyama

Vágólapra másolva!
A nemzetközi piaci hírek hatására kilendült a forint árfolyama hétfőn kora reggel, de később a pénteki árfolyam közelébe tért vissza. A budapesti bankközi devizapiacon hétfő reggel, kilenc órakor 239,45/55 forint volt az euró árfolyama, ami alig tér el a pénteki 239,30/40 forintos értéktől.
Vágólapra másolva!

A kereskedők ugyanakkor rámutattak, hogy szó sincs kiegyensúlyozott, nyugodt kereskedésről: a hét végi kereskedésben az euróval szemben 236,50-ig erősödő forint árfolyama az amerikai pénzügyi hírek hatására, hétfőn hajnalban 241 forint fölé emelkedett, de onnan - amilyen gyorsan feljutott, olyan gyorsan téve meg az utat visszafelé is - kilenc órára visszatért pénteki szintjére.

A hétfői kilátásokat tekintve a kereskedők valószínűnek tartják, hogy hektikus piacra, hirtelen árfolyamugrásokra lehet számítani, hiszen rengeteg hír jelent már meg amerikai bankok összeomlás-közeli helyzetéről. Az Európai Központi Bank rendkívüli kamatcsökkentéséről szóló híresztelések is terjednek a piacon, és az egyes devizák mozgását olyan tényezők is alapvetően befolyásolhatják, mint hogy az esetleges kényszerlikvidálás milyen pozíciókat érint.

A kereskedők elmondták azt is, hogy eddig az észak-európai devizák szenvedték meg leginkább a piaci turbulenciát - megjegyezték, hogy már az utóbbi néhány hétben megfigyelhető volt, hogy a norvég és a svéd korona sokkal érzékenyebben reagál a kedvezőtlen változásokra, mint a feltörekvő devizák, amelyeket egyelőre - a forinthoz hasonlóan - csak megérintett a válság szele.

A dollár vesztese a jelenlegi folyamatoknak, így a forint is erősödött a dollárhoz képest: az amerikai deviza árfolyama 167,50/70 a pénteki 169,40/50 forint után.