Hétfőn az ázsiai tőzsdék is lejtmentben

Vágólapra másolva!
Jelentősen gyengültek az ázsiai értéktőzsdék hétfőn reggel az amerikai pénzügyi szektorral kapcsolatban felerősödött bizonytalanságokra.
Vágólapra másolva!

A figyelem középpontjába az AIG, a világ vezető biztosítója került. A The New York Times értesülése szerint a biztosító azt tervezi, hogy 40 milliárd dolláros kölcsönt kér a túlélés érdekében az amerikai jegybanktól (Fed). Emiatt az AIG-t a hitelminősítő intézetek leértékelése fenyegeti, s ez megpecsételheti a sorsát.

A hitelminősítők azzal fenyegették meg a biztosítási piac óriását, hogy rontanak a cég hitelbesorolásán, aminek következtében az üzleti partnerek tőkekivonást kezdhetnek. Egy az AIG-hez közel álló, névtelenséget kérő forrás szerint ha erre sor kerülne, a biztosító legfeljebb 48-72 óráig maradna életben.

Hétfőn számos vezető ázsiai tőzsde zárva volt nemzeti ünnep miatt. Nem nyitott ki a tokiói, a pekingi, a szöuli és a hongkongi értéktőzsde. Azokon a tőzsdéken, ahol viszont volt kereskedés, komoly veszteséget jegyeztek fel hétfőn reggel.

Az ausztráliai S&P/ASX indexe 2,7 százalékos, a szingapúri Straits Times mutató 1,5 százalékos veszteségen állt. Malajziában az irányadó tőzsdemutató 1,2 százalékkal, Új-Zélandon 1,1 százalékkal, a Fülöp-szigeteken 2,5 százalékkal süllyedt. Összességében a legnagyobb vesztesek a banki papírok voltak.

A felerősödött pénzügyi bizonytalanság hatására gyengült a dollár az euróhoz és a jenhez képest és emelkedett az aranyár.

Erőteljes gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai részvénypiacok is

Ennek oka, hogy a Lehman Brothers Inc amerikai befektetési bank csődvédelmet kért, felerősítve a pénzügyi ágazat amúgy is kedvezőtlen megítélését. Rontja az ágazattal kapcsolatos befektetői véleményt, hogy az ugyancsak amerikai AIG, a világ legnagyobb biztosítója a néhány hónappal korábbi 20 milliárd dolláros kölcsön után most 40 milliárd dollárt kér az amerikai jegybanktól (Fed), hogy elkerülje az összeomlást.

Eközben bejelentették, hogy a Bank of America megállapodott a Merrill Lynch befektetési bank átvételéről 50 milliárd dolláros részvénycsere-ügylet keretében. Ez a hír véget vetett a Merrill agóniájának és kedvező fogadtatásban részesült a piacok részéről.

Röviddel 9:15 után a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 3,1 százalékkal 1126,08 pontra hanyatlott. Pénteken 1,9 százalékkal nőtt a mutató.

A frankfurti tőzsde 6060 pontra csökkent

Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 2,7 százalékkal 6060 pontra csökkent, a londoni FTSE100 index 2,8 százalékkal 5267 pontra süllyedt. A tőzsdemutatók legnagyobb visszahúzói a banki részvények voltak, 6-9 százalékos veszteségen voltak a kereskedés első közel harminc percében. A londoni értéktőzsdén felfüggesztették a Lehman Brothers és cégeivel a kereskedést. Frankfurtban a Lehman árfolyama 85 százalékkal esett. Ugyancsak Frankfurtban 31 százalékkal zuhant az AIG részvényára.

Nyolc százalékot meghaladó veszteségen volt a UBS papírja. Egy lapértesülés szerint ugyanis a svájci bank a második félévben 5 milliárd dollár veszteségleírásra kényszerülhet.Közel 3 százalékkal gyengült a BASF, miután a világ legnagyobb vegyipari csoportja bejelentette: 5,35 milliárd dollárért megvásárolja a Ciba svájci vegyipari céget.

Röviddel az európai értéktőzsdék nyitása után az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónkénti ára novemberre 1,63 dollár csökkenéssel 97,75 dolláron volt. Az euró a péntek késő esti 1,4339 dollárról 1,4321 dollárra gyengült.