A Lehman bukása a kötvényekre is hatott

Vágólapra másolva!
A kiábrándító piaci hangulat az állampapírok másodlagos piacán is nyomott hagyott, a hozamok 7-31 bázisponttal emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzügyi szektorból érkező rossz hírek - elsősorban a Lehman Bros. bukása - miatt az értékpapírpiacokon eladási hullám söpört végig.

Ez alól a magyar állampapírpiac sem volt kivétel, a instrumentumok hozama hétfőn a másodlagos piacon jelentősen emelkedett: az éven belüli lejáratok esetében 7-14 bázisponttal mentek feljebb a referenciértékek, az egy évnél hosszabb futamidejű papírok - államkötvények - hozama pedig 27-31 bázisponttal emelkedett. (A hozamemelkedés esetén az állampapírok árfolyama esik.)

Arra kérdésre, hogy lesz-e kedden korrekció a magyar állampapírpiacon Suppan Gergely, a Takarékbank vezető makroelemzője azt mondta, minden az amerikai eseményektől függ. Ha a Wall Streeten megnyugszanak a kedélyek és a nyitás után jelentős süllyedést bemutató indexek faragni tudnak a hátrányukból, akkor elképzelhető a korrekció.

A forint gyengült, de jóval nyugodtabban reagált az világon végigsöprő eladási hullámra. Suppan Gergely szerint a magyar devizát és a régiót ugyanis segíti a zloty-sztori, amit az euró lengyelországi bevezetéséről szóló múlt heti bejelentésre vezethető vissza.