Jövőre egy százalék alatt lesz a német GDP-növekedés

Vágólapra másolva!
Jövőre egy százalék alatti lesz a német gazdaságnövekedés üteme - véli a vezető német gazdaságkutató, az Ifo vezetője. A Handelsblatt német gazdasági lapnak nyilatkozó Hans-Werner Sinn emlékeztetett: az Ifo már huzamosabb ideje azt jósolja, hogy 2009-ben csupán egy százalékos lesz a GDP bővülése. Most azonban úgy tűnik, hogy még ez a csekély növekedési ütem is szerényebb lesz a legújabb adatok alapján, amelyek szerint erőteljesen csökken az Ifo üzleti bizalmi indexe.
Vágólapra másolva!

A szakértő azt mondta, hogy három év növekedés után gyengébb évek következnek. A közelmúltban az Európai Bizottság azt közölte: Németországban a második és a harmadik negyedév GDP-adatai a recesszió jeleit mutatják, mivel a második negyedévben 0,5 százalékkal csökkent, és a mostani harmadik negyedben is várhatóan 0,2 százalékkal zsugorodik a hazai össztermék az előző negyedhez képest.

Németország idei gazdaságnövekedése várhatóan két százalék alatti lesz a tavalyi 2,5 százalékos erősödés után.

Sinn a hétfőn megjelent lapinterjúban rámutatott arra, hogy a gazdasági növekedés lassulásának egyik következménye a munkanélküliség növekedése lesz. Ezen a téren a jövő év második felétől várható érezhető romlás.