Közlekedenek a gépek Ferihegyen

2008.09.15. 9:07

A Ferihegyi repülőtéren egyelőre a forgalom zavartalan, a repülőgépek közlekednek - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője. Ha mégis munkabeszüntetésre kerül sor, azonnal tájékoztatják a nyilvánosságot. A hétvégén a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) munkabeszüntetést helyezett kilátásba Ferihegyen, mert eredménytelenül zárult a munkaadó BA Zrt.-vel folytatott egyeztetésük

A szakszervezet szerint a munkaadó időhúzó taktikát követett, és nem is törekedett a megegyezésre. A BA szerint viszont az érdekképviselet semmilyen konkrét követeléssel nem állt elő, üres frázisokat puffogtattak és hasraütés-szerűen sorolták a rossz munkakörülményekre vonatkozó problémáikat.

A LESZ közleményben emlékeztetett rá: a szakszervezet szeptember 5-én jelezte a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatójának, Jost Lammersnek, hogy a vállalatnál kialakult helyzet miatt kollektív munkaügyi vitát kezdeményez, és sztrájkbizottságot alakít.

"A lépésre azért szánta el magát a szakszervezet, mert az elégtelen dolgozói létszám miatt a munkavállalók túlfoglalkoztatása általános gyakorlattá vált a cégnél, amely ráadásul további elbocsátásokba, a dolgozókat érzékenyen érintő átszervezésekbe kezdett" - indokolta a szakszervezet.

Hozzátették: nehezményezik azt is, hogy bár a törvény szerint a leépítési tervet véleményeztetni kell nagy létszámú elbocsátás esetében a szakszervezettel, a LESZ nem kapott tervet a leépítésekről, "a munkaadó ugyanis egyesével, illetve kis csoportokban válik meg alkalmazottaitól".

A szakszervezet szerint a munkaadó többszöri határozott ígérete ellenére a mai napig "nem biztosítottak a pihenőhelyiségek, hiányoznak a munkahelyi higiénia alapvető feltételei is, az épületekben elszaporodtak a vaspondrók és a szárnyas hangyák, az ágyak és fotelek gusztustalanok, a falakról mállik a festék, a mellékhelységek állapota, felszereltsége pedig nem nevezhető európainak".

KAPCSOLÓDÓ CIKK