Újabb gázáremelés lehet

Vágólapra másolva!
Alig jelentette be az energiaügyi miniszter, hogy októbertől a lakossági fogyasztóknak 6,55, az ipari és közüzemi felhasználók részére pedig átlagosan 9,4 százalékkal drágul a földgáz, máris újabb áremelés fenyeget, hiszen Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese jelezte: október elsejétől ezer köbméterenként ötszáz dolláros átlagáron értékesítik a földgázt európai vevőiknek - írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A magyar beszerzési ár, amelyet egy hosszú távú szerződés rögzít, az olaj világpiaci árához kötődő árképlet alapján alakul ki - jelenleg 460-480 dollár körül van.

A nagykereskedő E.On földgázárképzésére jelenleg nincs hatása a Gazprom bejelentésének, amit egyelőre az európai partnerek felé irányuló jelzésként kezelnek. Az E.On hosszú távú, 2015-ben lejáró szerződése szerint veszi a földgázt a Gazpromtól, ennek alapja egy olyan képlet, amely az olajtermékek világpiaci ármozgásához kapcsolódik.

A hazai szabályozás egyébként kilenc hónapos késéssel követi az ármozgást, vagyis a fogyasztók ennyivel később szembesülnek a világpiaci árakkal, s az E.On az érvényes szerződése alapján minden hónapban elszámol a Gazprommal, erre pedig még semmilyen hatása nincs a mostani bejelentésnek - mondta a Napi Gazdaságnak Tóth András, a nagykereskedő szabályozási vezetője.

Ugyanakkor az orosz bejelentést óvatosan kell kezelni, mert az egyes országok a meglévő szerződéseik alapján eltérő áron kapják a Gazpromtól a gázt. Az E.On is a meglévő szerződésében szereplő árképlet alapján számol el az oroszokkal, a szerződés módosítására pedig még semmilyen jelzés nem érkezett a magyar félhez. Ez megnyugtató lehet a gázárat tekintve, ám a Napi már korábban beszámolt róla - az októberi áremelés bejelentésekor -, hogy a kormány egyoldalúan megszüntette azt a korábbi szabályozást, amely az importár-korrekcióról rendelkezett, így eltörölte az E.On felé - a korábbi szociálpolitikai meggondolásból visszafogott árképzésből keletkezett - mintegy 30 milliárd forint tartozását.

Ez a lépés a nagykereskedő szerint azt is jelenti, hogy nincs semmilyen garancia arra, hogy a múltbeli és jövőbeli veszteségeiket visszakapják, így kérdéses, hogy anyavállalatuk meddig és milyen mértékben hajlandó hitelezni a magyar gázpiac működését, azaz meddig képesek kiegyenlíteni a Gazprom, a Mol és a többi beszállítójuk számláit.

Vagyis nem elképzelhetetlen, hogy az oroszok 500 dolláros gázára miatt a nagykereskedők emelni kénytelenek, és ez esetleg kilenc hónapnál korábban is megjelenhet a lakossági felhasználóknál.

A lépésre az is hatással lehet, hogy a kormány döntése nyomán a gázellátás sem olyan biztonságos, mint korábban, hiszen a bizonytalan befektetési környezet, valamint a gázpiaci szabályozás még nyitott kérdései miatt nem hosszabbították meg a 2015-ben lejáró, hosszú távú szerződésüket a Gazprommal.