New York bukóban

Vágólapra másolva!
A Lehman csődje és a pénzügyi intézmények stabilitásával kapcsolatos aggályok miatt jelentős mértékben estek az amerikai határidős indexek, ami a Wall Street meredek visszaesését jelzi előre. Hétfőn mérsékelt veszteségekkel nyitott a New York-i tőzsde. Mintegy fél óra elteltével a DJIA mutató már 292,14 pontos, 2,56 százalékos, a Nasdaq piac összetett indexe 40,79  pontos, 1,80 százalékos csökkenésnél járt. A kockázatvállalási hajlandóság csökkenése a viszonylag biztonságosabb állampapírok felé tereli az elbizonytalanodott befektetőket.
Vágólapra másolva!

A piac esését a pénzügyi ágazat papírjai vezethetik majd: a pénzügyi örvény legújabb áldozatai között ugyanis a csődbejelentéssel az immár több mint egy esztendeje kitört globális hitelválság eddigi legnagyobb kaliberű érintettjévé vált Lehman mellett olyan társaságok is felbukkannak, mint a hatalmas tőkeinjekcióra vágyakozó American International Group. Az elektronikus kereskedésben a Lehman árfolyama 88 százalékkal, az AIG részvényára 43 százalékkal zuhant.

A Lehman csődjéhez nem kis részben járult hozza az az amerikai kormányzati elhatározás, mely szerint nem nyújtanak semmiféle pénzügyi garanciát a Lehman megmentéséhez; márciusban még pénzügyi támogatást ígértek a JPMorgan-nek a hitelválság első nagyágyújaként elbukó Bear Stearns átvételéhez.

A hétfői tőzsdenyitás előtt 36 százalékkal drágult ugyanakkor a Merrill Lynch, melynek megvételét a hétvégén jelentette be a Bank of America - a bank e bejelentést követően eddig 14 százalékot vesztett értékéből.

Ami a határidős indexek alakulását illeti, az S&P 500 futures 47,50 ponttal csökkent, számított értéke alatt alakul; 348 ponttal került alacsonyabbra a Dow futures, 46,50 pontot vesztett a Nasdaq 100 futures.