Nem vágott a Fed

Vágólapra másolva!
Keddi döntésével változatlanul hagyta a Fed nyíltpiaci bizottsága az irányadó amerikai kamatot.
Vágólapra másolva!

Az USA központi bankjának szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága (FOMC) az egyre erősebb "vágási hangulatban" változatlanul hagyta irányadó kamatát. Az uóbbi napok lavinaszerű eseményei nyomán felerősödtek a kamat csökkentésének szükségességét hangoztató vélemények, ám az amerikai jegybankárok nem gyengültek el, s 2 százalékon tartották a kamatot. Eszerint a Fed nem a kamatlazítás eszközével próbálja enyhíteni a pénzpiaci válságokozta negatív bizonytalanságot.

Az indoklás szerint a pénzügyi piacok feszültsége jelentősen növekedett és a munkapiac tovább gyengült. A gazdasági növekedés az utóbbi időben lassult, részben tükrözve a háztartási kiadások gyengülését. A szigorú hitelfeltételek, a lakóingatlan-piac folytatódó zsugorodása és az export valamelyes lassulása valószínűleg nyomot hagy a gazdaság növekedésén a következő hónapokban. Idővel azonban pénzügyi politika jelentős enyhítésének - összehangolva a piaci likviditást támogató folyamatos intézkedésekkel - segítenie kell a mérsékelt növekedést - jelezte a Fed.

A várakozásokat - amelyek alapvetően a tartás irányába mutattak korábban - inkább a kamat méréklése felé tolta a Lehman Brothers csődjelentése, az AIG tőzsdei mélyrepülése és durva leminősítése, illetve a Merrill Lynch felvásárlása az utóbbi napokban. Ennek ismeretében talán meglepetést is jelenthet a FOMC döntése, ám az augusztusban csökkenő,de még mindig magas - az energia-és az élelmiszerárak által hajtott - infláció és a bizonytalan kilátások ismeretében érthetőbb a jegybankárok óvatoskodása.

Természetesen voltak ellentétes vélemények is, amelyek szerint korai lenne a kamatvágás. Ezek szerint a monetáris lazítás (kamatcsökkentés) a piaci bizonytalanság miatt nem érné el célját, vagyis nem feltétlenül hozna több pénz a piacokra és a gazdaságot sem rázná fel a kellő mértékben.