Jól is kijöhet a viharból a forint

Vágólapra másolva!
A kockázatvállalási hajlandósággal párosuló ideges nemzekötzi piaci hangulat a feltörekvő piaci devizákat gyengíti. Ugyanakkor a válság kezelése érdekében a vezető jegybankok kamatot csökkenthetnek, ami a carry trade ügyleteken keresztül erősödést hozhat az érintett devizák, így a forint piacára is.  
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy a befektetők fokozottan figyelik a piaci eseményeket, szerdán egyelőre nem jelent meg újabb hír a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, még a hétfői vihar utóhatásai szabják meg a kereskedés irányát. A visszafogottságról tettek a hétfői tengerentúli hírek - a Lehman bukása, a Merrill Lynch felvásárlása, az AIG zuhanása. Az élet ugyanakkor nem állt meg, csak az aktivitás alacsonyabb a korábbinál.

Piaci pánik esetén általános helyzet, hogy a befektetők a fejős tehénként használt feltörekvő piaci eszközeik eladásával próbálják tompítani a veszteségeiket, ennek eredményeként az érintett devizák gyengülő pályára állnak.

Másfél forinttal drágult az euró

Így a forint a többi feltörekvő piaci devizával egyetemben veszített értékéből szerdán, a reggel még 242 forint alatti eurókurzus kora délután 243,50 forintnál tartott - vázolta a piaci helyzetet Kolba Miklós, az ING devizakereskedője.

A szakember hozzátette: a devizapiacok szempontjából a nemzetközi pénzügyi szektorból érkező hírek mellett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyílt piaci bizottságának kamatdöntő ülése lesz a legfontosabb esemény.

Este lép a Fed

A 2001 szeptembere óta nem látott zuhanást eredményező hétfői eladási hullám miatt egyre erősödnek a hangok, melyek szerint az amerikai jegybankárok a jelenleg 2 százalékos kamatszint csökkentéséről határoznak. Elméletileg egy ilyen lépéssel a viharvert amerikai gazdaságot élénkíteni lehetne. (A döntést magyar idő szerint este negyed kilenckor publikálják.)

Természetesen vannak ellentétes vélemények is, amelyek szerint korai lenne a kamatvágás. Ezt az álláspontot osztja Kolba is, szerinte a monetáris lazítás (kamatcsökkentés) a piaci bizonytalanság miatt nem érné el célját, vagyis nem feltétlenül hozna több pénz a piacokra és a gazdaságot sem rázná fel a kellő mértékben.

Kamatcsökkentési hullám erősítheti a forintot

Ha Fed mégis a kamatvágás mellett döntene, s a világ vezető jegybankjai a piacok megnyugtatása érdekében hasonló lépésre szánnák el magukat, az kedvezően befolyásolhatná a forint árfolyamát: a kamatkülönbség növekedése nyomán a carry trade jelentősége erősödne a globális piacon, ez pedig a magas kamatot fenntartó országok fizetőeszközeinek drágulását eredményezheti.