Nem katasztrofális a forint gyengülése

Vágólapra másolva!
Meglepően nyugodt piacon kissé tovább gyengült a forint kedden. A budapesti bankközi devizapiacon kedden délután negyed ötkor 242,70/90 forintot ért egy euró, a hétfő délutáni 241,70/80 forintos és a kedd reggeli 242,50/80 forintos érték után.
Vágólapra másolva!

A nap során 243,90 forint volt az euró legmagasabb árfolyama, de a kereskedők szerint ez az árfolyam sem jelentett katasztrofális elmozdulást, a korrekció pedig már-már a kiegyensúlyozott piac jellemzője. A nemzetközi piacokra ugyanakkor nem volt jellemző a kiegyensúlyozottság: az euró/dollár keresztárfolyam 1,414 és 1,428 között ingadozott, délután az alacsonyabb érték felé lengett ki. Emlékeztetőül: az elmúlt héten volt 1,39 alatti, illetve 1,45 közeli árfolyam is.

A forinttal szemben a dollár kedd délutáni 170,85/171,00 forintos árfolyama a reggeli 170,10/50 forinthoz képest erőteljesebb, a hétfői 170,50/70 forinthoz képest ugyanakkor minimális forintgyengülést jelent.

Nem volt jelentős forgalom a bankközi forintpiacon. Ennek a kereskedők szerint elsősorban az volt az oka, hogy az egynapos amerikai kamat a megszokott 2 százalék körüli szint helyett 13 százalékos értéket is megérintett, és ez - kereskedői megfogalmazás szerint - nem ösztönzött jelentős üzletkötésekre. A piac a nemzetközi helyzet konszolidálódását, a befektetők megnyugvását várja.

Az állampapírok másodpiacán a nemzetközi helyzet hatása kézzelfoghatóvá vált. A kereskedők elmondták, hogy a származékos kötvényügyletek piacán, a mindig visszafogottabban mozduló IRS (interest rate swap, kamatcsereügylet) hozamszint 10-12 bázisponttal került magasabbra - főként a hozamgörbe derekán, 4-5 évnél volt erősebb az emelkedés; maguk a kötvények ugyanakkor komolyabb hozamugrást mutattak: 20-30 bázispontos emelkedés sem volt ritka.

Az okok közül a Lehman Brothers piaci pozícióinak szerte a világon végrehajtott felszámolását említették a kereskedők, de szóltak a dollárkamatok reggeli megugrásáról is. Kiemelték a magyar idő szerint az esti órákban esedékes Fed-kamatdöntés fontosságát. Nem maga a - sokak szerint kiszámítható - kamatdöntés az izgalmas az elkövetkező időszak szempontjából, hanem a Fed vélekedése az elmúlt időszak gazdasági jelenségeiről, nyílt vagy burkolt előrejelzése az elkövetkező időszak pénzpiaci fejleményeiről.