Az AIG megmentése a BUX-nak is jót tett

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 275,45 pontos emelkedéssel, 18 877,51 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 1,48 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

Mérsékelten optimista hangulatú lehet a Budapesti Értéktőzsde szerdán, köszönhetően az amerikai és az ázsiai piacok erősödésének.

Illés László, a Quaestor Zrt. elemzője elmondta, hogy a piacok hangulata egyebek közt a Morgan Stanley amerikai befektetési bank kedden közzétett, a várakozásoknál jobb harmadik negyedéves jelentésének hatására javult.

A bank által a megszokottnál korábban, váratlanul közzétett beszámoló szerint bár a negyedévet az egy évvel korábbihoz képest csökkenő nyereséggel zárta, a csökkenés jóval kisebb a piaci várakozásoknál.

Az elemző hozzátette: az optimista hangulatot erősíti az is, hogy az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) 85 milliárd dollárig terjedő rendkívüli hitelt nyújt a világ legnagyobb biztosítójának, az American International Groupnak (AIG). Illés László szerint a Fed keddi kamatdöntése, amellyel változatlanul 2,0 százalékon hagyta az alapkamatot, szintén jót tett a befektetői hangulatnak.

Véleménye szerint az OTP-papírokon lehet a hangsúly a szerdai kereskedésben, a bankpapír árfolyama akár a 6600 forintos szintet is elérheti. Kedden a BUX 621,08 pontos, 3,23 százalékos csökkenéssel, 18 602,06 ponton zárt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.