Súlyos helyzetben az orosz piac

Vágólapra másolva!
A részvényárfolyamok jelentős esése miatt szerdán dél után néhány perccel újra leállította a kereskedelmet az oroszországi tőzsdéken a Pénzpiaci Felügyelet (FSZFB). 
Vágólapra másolva!

Már kedden valóságos pánik uralkodott az orosz tőzsdéken, amelyek szakértők értékelése szerint az 1998-as válság óta az egyik legsúlyosabb napot élték meg.

Egész nap hol az egyik, hol a másik papírral való kereskedést függesztették fel, mígnem az MMVB - Oroszország és Kelet-Európa legnagyobb tőzsdéje - délután a többi néhány perccel később teljesen leállt.

Nem tudják mi történt?

Az MMVB index 17,5 százalékkal 881,17 pontra, az RTSZ 11,5 százalékkal, 1131,12 pontra zuhant a nap folyamán, s a tőzsdékről több mint száz milliárd dollárt vontak ki: ez mintegy 10,95 százalékos csökkenést jelent, de a tőkésítettség az év eleje óta 48,63 százalékkal esett vissza.

A Vedomosztyi című üzleti lap szakértőket idézve azt írta: senki nem érti, valójában mi történt. A részvénypiac problémái éreztették hatásukat a bankközi hitelek piacán is. Az egynapos hitelek kamatai megemelkedtek, ráadásul a kisebb bankok semennyiért nem tudtak pénzhez jutni. Számos piaci szereplő kénytelen volt eladni részvényeit, ami tovább rontotta az árfolyamokat.

Pénz pumpálnak a rendszerbe

Vlagyimir Putyin kormányfő kedden bejelentette, hogy a pénzügyminisztérium és a központi bank összesen 475 milliárd rubelt helyezett el a piacon, egyúttal ígéretet tett arra, a minisztérium szerdán további 350 milliárd rubelnyi injekciót ad a legnagyobb bankoknak, a Szberbanknak, a Gazprombanknak és a Központi Banknak, amelyek így el tudják majd látni a kis és közepes pénzintézeteket.

Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes szerdán nem kívánt jóslásokba bocsátkozni arról, hogy mikor nyugszik meg a piac, de úgy vélekedett: a hirtelen nagy változások mindig sokkot okoznak, idő kell, amíg a pénzintézetek elemzik és megszokják az új helyzetet és kiegyensúlyozzák portfólióikat.

Összeomolhat az orosz piac

A Kommerszant című üzleti lap viszont szakértőket idézve azt írta szerdán: a hitelpiac is összeomolhat, s akkor nagyon sok orosz társaság csődbe kényszerül. Az állami vezetés nyugodtnak mutatkozott, de egyes meg nem erősített hírek szerint már kedden összeültek a kormány illetékesei a legnagyobb bankok képviselőivel.

Kudrin pénzügyminiszter azonban szerdán leszögezte: nem látja szükségesnek, hogy az orosz állami Tartalékalapban és Népjóléti alapban lévő eszközöket vegyék igénybe a válság elleni fellépéshez.