Sípályán lesiklóban a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 425,31 pontos, 2,38 százalékos gyengüléssel, 17 464,02 ponton zárt csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az OTP-részvények ára 0,6 százalékkal 6090 forintra esett, a bankpapír forgalma 26,206 milliárd forintot tett ki.

A Mol papírjaival 8,791 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 5,48 százalékkal 13 800 forintra zuhant.

A Richter-részvények 26 800 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 2,93 százalékos csökkenés. A papír forgalma 1,466 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom papírok 1,65 milliárd forintos forgalommal 710 forinton zártak, ami 1,38 százalékkal kevesebb, mint a tegnapi záró érték.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 16,7 ponttal, 0,83 százalékkal 1996,14 pontra gyengült.

A CETOP20 2450,04 ponton zárt, ami az előző napi záróhoz képest 9,27 pontos, azaz 0,38 százalékos erősödés.

További esés várható

Szakértők szerint a részvényárfolyamok még tovább eshetnek a magyar tőzsdén, elsősorban azért, mert a befektetői bizalom csökkenése miatt nincsenek vevők a piacon, a hitelpiaci válság azonban nincs közvetlen hatással a tőzsdei cégekre, a vállalatokat jobban sújtja a lassuló világgazdaság.

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a tőzsdei vállalatokra nincs közvetlen hatással a hitelpiaci válság jelenlegi újabb hulláma, a cégeket inkább a világgazdasági lassulás "nyomasztja".

Az elemző a tavaly május-júniusi pénzpiaci pánikhoz hasonlította a mostani eseményeket. A központi bankok ugyanúgy, mint akkor, most is pénzkihelyezéssel próbálják pótolni a likviditást, és nyugtatni a piacokat. Ennek nyomán a pániknak ez a fázisa el fog múlni.

A tőzsdei lejtmenet azonban tovább folytatódik, és számítani lehet arra, hogy alacsonyabb szinteket fognak elérni a részvényindexek, de ennek főleg gazdasági okai vannak - vélekedett Blahó Levente.

Az OTP nyomás alatt van a hitelválság idején

A magyar tőzsdével kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar börze azért is van kellemetlen helyzetben, mert a két legnagyobb forgalmat generáló papír, az OTP és a Mol közül az egyik feltörekvő pénzpiaci papír, és ebből kifolyólag nagy nyomás alatt van.

Kifejtette, hogy a mostani pénzpiaci válság főleg az amerikai és a nyugati térséget érinti, és bár globális világban élünk, ezért ránk is hatással van, de Magyarországon egyelőre nem tapasztalhatóak, és véleménye szerint nem is lesznek tapasztalhatóak hatalmas kamat megugrások. Utalt arra, hogy a nyugati piacokon a rövid, egynapos, egyhetes hitelek kamata ugrott meg hirtelen.

A magyar vállalatok többsége azonban nem ilyen azonnali hitelből él, hanem viszonylag hosszabb távú hiteleik vannak, és azok kamatait a válság nem fogja egyik napról a másikra változtatni - mondta. Hosszabb távon esetleg számolni lehet azzal, hogy egy beruházáshoz nehéz lesz hitelhez jutni, de a jelenlegi gazdasági környezetben a vállalkozások a megélhetésen gondolkodnak, nem pedig a fejlődésen - jegyezte meg Blahó Levente.

Vértes: kockázatosabb tőzsde, érzékenyebb reakció a válságra

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint a magyar tőzsde körülbelül annyit esett, mint a nyugat-európaiak, ám a BÉT a kockázatosabbak közé sorolt, ezért fennáll az a veszély, hogy a jövőben nagyobb esés is bekövetkezhet. A válságnak még mindig nem látni a végét - tette hozzá.

A pénzügyi válságnak a GKI elnöke szerint Magyarországra nincs közvetlen hatása, de a befektetői bizalom csökkenése, a pénzpiacok "kiszáradása" a magyar piacra is hat. A magyar bankok anyavállalatai közvetlenül nem érintettek jelentősen a válságban. Mivel azonban a magyar leánycégeket az anyabankok finanszírozzák, a pénzpiaci bizonytalanság miatt kialakuló likviditási gondok a magyar pénzügyi rendszert is érintik: a bankok drágábban jutnak forráshoz.

A GKI elnöke úgy vélekedett, hogy a pénzpiacok a fiskális és monetáris hatóságok közbeavatkozásával valószínűleg stabilizálódni fognak, s ha a válság nem terjed át az ázsiai bankokra, a világgazdaság "felszívja" ezt a problémát.