Bush agresszív fellépést ígér

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány továbbra is fellép a gazdaság stabilizálása érdekében - üzente a piacoknak George Bush, az Egyesült Államok elnöke. Oroszországban hasonló intézkedésekről beszél a miniszterelnök, Vlagyimir Putyin.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnök csütörtökön agresszív kormányzati fellépést ígért a mélyülő pénzügyi válság elhárítására. Az elnök korábbi terveivel szemben nem utazott el Alabamába, illetve Floridába, ahol republikánus adománygyűjtő rendezvényeken vett volna részt. Ehelyett Washingtonban maradt, hogy tanácsadóival a pénzpiaci válságból való kilábalásról egyeztessen.

Bush úgy fogalmazott, hogy "a piacok alkalmazkodnak azokhoz a rendkívüli intézkedésekhez, amelyeket a szövetségi kormány a napokban végrehajtott". "Az amerikai nép biztos lehet abban, hogy továbbra is fellépünk a pénzpiacok erősítése és stabilizálása, a befektetői bizalom javítása érdekében" - mondta a Fehér Ház kertjében.

Arra nem tért ki, hogy milyen szövetségi lépések várhatók, de annyit tudni, hogy a nap folyamán ismételten találkozik Henry Paulson pénzügyminiszterrel. "Pénzpiacaink továbbra is komoly kihívások elé néznek (...) ahogy legutóbbi lépéseink is mutatják, kormányom ezen kihívások leküzdésére koncentrál" - fogalmazott az elnök.

A Fehér Ház szerdán nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy újabb szövetségi tőkeinjekciókkal mentenek meg az összeomlástól pénzintézeteket. (A szövetségi tartalékbank, a Fed előző este közölte, hogy 85 milliárd dolláros hitelt nyújt a világ legnagyobb biztosítójának, az American International Groupnak (AIG), hogy megmentse az összeomlástól.)

Eközben Vlagyimir Putyin az amerikai és európai pénzpiaci nehézségeket jelölte meg az oroszországi problémák okaként Szocsiban, egy külföldi üzletemberekkel tartott találkozón. Hangsúlyozta, nem tartja szükségesnek, hogy az úgynevezett tartalékalap és a népjóléti alap eszközeiből fordítsanak a piac támogatására.

Putyin ugyanakkor nem zárta ki, hogy az energiahordozókból származó bevételekből költsenek e célra. Azt is mondta, hogy a jelen körülmények között szünetet tartanak bizonyos adónemek csökkentésében. Hozzátette: a kormány a pénzpiacon jelentkező nehézségek megoldására egyre több hosszú lejáratú forrást juttat a piacra.