Tovább zsugorodik a hazai építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene 2008 júliusában kiigazítatlan adatok alapján 11,8 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 12,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Júliusban szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent az előző havihoz képest. Az év első hét hónapjában a termelés 10,9 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól.

Az építőipari termelés volumene az idén júniusban kiigazítatlan adatok alapján 8,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, míg 5,4 százalékkal haladta meg a megelőző havit.

Az év első hat hónapjában az építőipari termelés 10,7 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól.

Minden építménycsoportnál visszaesést regisztráltak

A termelés júliusi visszaesése mindegyik építményfőcsoportnál megfigyelhető volt. Az épületek építésének volumene 9,3 százalékkal, az egyéb építmények építéséé 15 százalékkal csökkent 2007 júliusához képest. A termelés visszaesése mindkét építménycsoportban a legnagyobb szervezetek körében volt jelentős.

Az építőipari termelés első hét havi, 12,8 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 10,6 százalékkal, az egyéb építményeké 11,1 százalékkal lett alacsonyabb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva júliusban az épületek építése 3,1 százalékkal haladta meg a júniusit, az egyéb építményeké 2,9 százalékkal maradt el a júniusitól.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése júliusban 14,6 százalékkal csökkent 2007. júliusához viszonyítva; évkezdettől 16,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Kevesebb szerződést kapnak a vállalkozások

Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 11,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 31,8 százalékkal, az egyéb építményeké 19,5 százalékkal csökkent az előző évihez mérten.

Az év első hét hónapjában kötött szerződések volumene 11,3 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. január-júliusinál. Évkezdettől épületekre az előző év azonos időszakinál 30 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 11 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Ez utóbbi növekedés az autópálya-építésre még januárban és júliusban kötött nagy értékű szerződés eredménye.

Az építőipari termelés júliusban 165,7 milliárd forintot tett ki. Egy évvel korábban ez az adat 176,8 milliárd volt. Az építőipari termelés 2007-ben 1.947,5 milliárd forint volt, idén július végéig 969,4 milliárdot tett ki.