Válság vs. OTP

Vágólapra másolva!
A pénz- és tőkepiaci válság közvetlenül nem hat az OTP-re, áttételes hatások azonban befolyásolják a teljesítményt, elsősorban a dráguló finanszírozás okoz gondot a pénzintézetnek. A krízis másik negatív hatása, hogy a bankszektorban megingott bizonytalanság miatt az OTP-papírok árfolyama az egy évvel ezelőtti szinthez képest több mint 30 százalékkal esett. Elemzők szerint hiába alacsonyak az árak, a bizonytalan helyzet miatt egyelőre nem érdemes bankrészvényekbe invesztálni.
Vágólapra másolva!

Bár az OTP nem érintett közvetlenül a pénzpiaci válságban, a bankszektorral szembeni bizalomvesztés miatt az OTP-papírok az elmúlt egy évben jelentősen leértékelődtek. Tavaly szeptember 17-én - 2 százalékos esést követően - 9070 forinton zárt a részvény, majd fokozatosan került lejjebb az árfolyam.

Ez a hét különösen rosszul alakul a bankpapír számára: hétfőn az amerikai Lehman befektetési bank bukásáról érkező hír a részvénypiacokon hatalmas vihart kavart és ez az OTP piacán is éreztette hatását. A hét első kereskedési napján 4,7, majd kedden és szerdán 3-3 százalékkal értékelődött le a részvény, a csütörtöki nyitás után bekövetkező esés eredményeként alakult ki a 6000-6100 forint körüli árszint. Ez a már említett, egy évvel korábbi záróártól több mint 30 százalékkal marad el.

Nagy a bizalomhiány

Érdemes beszállni a jelenlegi árszinteken? - kérdezte az [origo] Kuti Ákost, a Cashline szakemberét, aki azt válaszolta: "a jelenlegi törékeny helyzetben jobb a kispadról figyelni a bankpapírok mozgását." A mostani piaci helyzetben az értékeltség szinte másodlagos, a hangulat a meghatározó, vagyis egyelőre nem igazán javallott a bankszektorba invesztálni.

Szinte biztos, hogy a következő időszakban újabb csontvázak esnek ki a szekrényekből, tehát további bankok fognak elbukni, ezek a hírek pedig újabb eladási hullámot generálhatnak a részvénypiacokon. Egy mostani invesztícióval szemben megfontoltabb megoldás kivárni, amíg rendeződik a helyzet a bankok körül és az utána várható emelkedő trendet kell meglovagolni. Lehetséges, hogy az érintett befektető így kimarad az első 2-3 százalékos erősödésből, de legalább biztosabb alapokon tudhatja pénzét.

Az OTP szempontjából mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a legnagyobb magyar pénzintézetnek nincsenek olyan instrumentumai (jelzáloggal fedezett strukturált értékpapírjai), amelyek miatt a nemzetközi bankok óriási veszteségeket kénytelenek leírni, közvetett hatások azonban befolyásolják a bank teljesítményét.

A válság miatt bizalmatlanok egymással szemben a szereplők, kiszáradt a piac, ami megdobta a bankközi kamatokat. Ez az OTP működését jelentősen drágítja: a mostani piaci helyzetben a korábbinál jóval magasabb áron tud forrást szerezni (hitelt felvenni a piacról vagy más bankoktól), az áremelkedést viszont a bank nem tudja vég nélkül áthárítani az ügyfelekre - egyrészt a piaci verseny, másfelől a fizetőképesség korlátai miatt. Ha sikerül is valamekkora áremelést végrehajtani, az sem az igazi megoldás, hiszen a drágább hitelekre nagy valószínűséggel kisebb lesz a kereslet.

További fontos tényező, hogy az említett zavaros piaci helyzet és a készpénz jelentőségének felértékelődése miatt az intézményi befektetők igyekeznek minél több eszközt likvidálni (pénzzé tenni). Ezért a korábban beszerzett OTP-papírokból is igyekeznek kiszállni, mert a bankok a részvényesek szemszögéből most bizonytalan befektetésnek tűnnek.

Jövőre egy konzervatív és egy optimista üzleti terv készül

A kialakult ideges nemzetközi pénz- és tőkepiaci helyzetben minden bank próbál forrásokat szerezni, részben ezért is fontolgatja egyes leányvállalatok eladását az OTP. Lenne helye - a piaci pletykák alapján 200-300 millió eurót érő - az OTP Serbia esetleges eladásából származó pénznek, ahogy jól jön a francia Groupamának eladott Garancia Biztosító ára is - vélekedett Kuti Ákos. (Az OTP egyébként éppen a szerdai piaczárás után jelentette be az egykori leánybiztosító eladásának lezárását, így be is folyt a 164 milliárd forint (670 millió euró) a bankhoz.)

A Groupama a korábban bejelentettekkel összhangban 5 százalékos pakettet szerez az OTP-ben, ez azonban nem generál majd jelentős vételi nyomást a bankpapír piacán, mivel a csomag szinte egésze már a Deutsche Banknál
parkol.

Az OTP Bank vezetői az csütörtökön Szófiában rendezett fórumon tájákoztatják a befektetőket a cég helyzetéről. A távirati iroda tudósítása alapján Csányi Sándor elnök-vezérigazgató elmondta: az OTP Bank az év végén felülvizsgálhatja stratégiai nyereségtervét attól függően, hogy miként alakulnak a nemzetközi piaci feltételek. A 2008-as nyereségtervet minden bizonnyal teljesíteni fogja az OTP - hansúlyozta a bankvezér, hozzátéve: a pénz- és tőkepiaci válság mindenki számára váratlan fordulatokat hozott a világpiacon.

Ha a világ teljesen a feje tetejére áll, nem várható el az OTP Banktól sem, hogy változatlanul tartsa tőkestabilitását és nyereségességét is - mondta Urbán László, a bank vezérigazgató-helyettese, aki jelezte egyúttal: nem revideálták a 2010-es 2 milliárd eurós eredménytervet.

A vezérhelyettes kiemelte továbbá, összefüggésben a piaci válság egyelőre pontosan fel nem mérhető hatásaival, 2009-re két tervet készít majd a bank, egy konzervatívat, amely a forrásbevonási lehetőségek további szűkülésével, és egy másikat, amely valamivel kedvezőbb feltételekkel számol.