Tombol az aranyláz

2008.09.18. 14:52

A pénz- és tőkepiacok felfordulása megnövelték a keresletet az arany iránt, a befektetők ugyanis menekülnek a biztos befektetésnek tartott nemesfémbe.

A szerdai, unciánkénti hetvendolláros drágulása óta csütörtökön újabb harminc dollárral nőtt a nemesfém jegyzése, így egy uncia most 883, 4 dollárba kerül.

Az arany a válság súlyosbodására ritkán látható drágulással reagált - kommentálták a szerdai és csütörtöki aranypiaci eseményeket kereskedők, akik jelezték: az árfolyam gőzmozdonyként töri át a technikai szinteket.

Látótávolságban az 1000 dolláros szint?

Amennyiben marad az ideges piaci hangulat és a befektetők menekülnek az aranyba, akkor a jegyzés rövid időn belül elérheti az 1000 dolláros jegyzést. 

John Hill, a Citigroup elemzője a Marketwatch-nak azt nyilatkozta: leginkább az a meglepő, hogy a pénzpiaci válság miatt a deviza- és részvénypiacokban hitüket vesztő befektetők eddig nem hajtották 2000 dollár körüli szintre az arany árfolyamát.

Szerdai rekord

Történetének legnagyobb egynapi növekedésével zárt a sárga fém ára a New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) szerdán. A decemberi lejáratú arany ára unciánként 70,00 dollárral (9 százalékkal) 850,50 dollárra emelkedett. A kereskedők elmondták: a globális pénzügyi bizonytalanság miatt a befektetők a biztonságos befektetésnek számító arany felé fordultak.

A Calvert-Flavin befektetési tanácsadócég kereskedője, Amaury Conty azt mondta: senki nem ad tiszta válaszokat a pénzügyi válsággal kapcsolatban, ezért a tőzsdék és a devizák már nem annyira népszerűek.Erősítette az arany drágulását az ékszergyártók támasztotta kereslet jelentős növekedése is, illetve árnövelő tényező volt, hogy gyengült a dollár az euróhoz képest, azaz a nem dollárral fizetők számára olcsóbbá vált a dollárban jegyzett arany.  

KAPCSOLÓDÓ CIKK