Ázsia tőzsdéi hurráznak az amerikai hírekre

Vágólapra másolva!
A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken, követve a Wall Street csütörtöki példáját, lelkesen elemelkedett a csütörtökön elért, hároméves mélypontról, arra a hírre, hogy az amerikai pénzügyi kormányzat állami ügynökség alakítását tervezi a pénzintézetek jelzáloghitelekhez kapcsolódó, rossz követeléseinek átvételére, illetve refinanszírozására. A japán bankok 10-12 százalékkal drágultak a nap folyamán. A dollár gyors javulása megsegítette a nagy exportőrök részvényeit is.
Vágólapra másolva!

A tokiói tőzsdezárás előtt a sanghaji összetett mutató 9,5 százalékos nyereségben volt, a többi ázsiai piac is meggyőzően javult. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója pénteken 431,56 pontos, azaz 3,76 százalékos nyereséggel 11 920,86 ponton zárt, 22,13 százalékkal alacsonyabban az év véginél.

Ezen a héten 2,41 százalékot vesztett, a múlt héten 0,02 százalékot nyert, az előző héten 6,58 százalékot vesztett. Augusztusban 2,27 százalékot vesztett, júliusban 0,78 százalékot vesztett, az első félévben 11,93 százalékot vesztett. Tavaly 11,13 százalékot vesztett, négyévi nyereségsorozat után először volt éves vesztesége, ezzel tavaly a tokiói részvénypiac volt a legrosszabb a világ nagy értéktőzsdéi közül.

A pénteki tőzsdezárás idején a dollár 106,85 jen volt Tokióban, 1,46 jennel drágább a csütörtöki későinél. Az euró 151,65 jen, 0,37 jennel drágább a csütörtöki későinél. Az euró 1,4189 dollár volt, 0,0161 dollárral olcsóbb, mint csütörtökön későn.

A hét elején a dollár felívelése átmenetileg megtört a legújabb amerikai pénzügyi piaci felfordulás miatt, de ebből főleg a jen és az amerikai kincstárjegy profitált, ez euró kevésbé, habár javult a múlt héten elért egyéves mélyponthoz, 1,3879 dollárhoz képest. Változatlan maradt az az elemzői meggyőződés, hogy miközben az amerikai reálgazdaság hovatovább megérik a kilábalásra a "nem elsőrendű válságból", annak hatásai még csak most érződnek majd igazán a fejlett világ többi részén.

Az amerikai pénzügyi piac folytatódó bizonytalansága miatt csütörtök reggelre az euró végre kitört a hét eleji, 1,41-1,42 dolláros sávból, de péntekre visszatért oda, miután az amerikai kormány várható mentőintézkedéseit megelőlegezve a dollár hirtelen erősödött.

Július 15-én napközben az euró 1,6038 dollárig emelkedett Londonban, ez a legújabb rekordja az 1999. januári bevezetése óta. Azóta a dollár jobbára drágult, különösen mióta kiderült, hogy az Európai Központi Bank júliusi kamatemelése egyszeri eset volt, és nem ciklus kezdete. A bank azóta a gyenge gazdasági kilátásokkal indokolja a folytatás elmaradását.