Csak egy voks a lazításra

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa augusztus 25-én a jegybanki alapkamat 8,5 százalékos szinten tartása mellett döntött. A jegybank honlapján közzétett jegyzőkönyvből kiderül, hogy csak Bánfi Tamás voksolt a kamat 25 bázispontos csökkentésére.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács vegyes adatok mérlegelése után döntött a kamatszint tartása mellett - áll az ülés jegyzőkönyvében. Az élelmiszerek és az olaj árának csökkenése enyhíti az inflációs nyomást, azonban a grúziai konfliktus és a továbbra is magas, 6,7 százalékos hazai infláció eloszlatták a kamatcsökkentés reményét. A kamat tartása mellett a 2010-es 3 százalékos inflációs célt nem fenyegeti veszély.

Európával együtt Magyarországon is romlanak a növekedési kilátások. Ennek következtében a jegybankok közti kommunikáció is inkább erről, nem pedig az inflációs kockázatról szól. A feltörekvő közép-európai devizák erősödése ellen a cseh jegybank már fel is lépett azzal, hogy 3,75 százalékra csökkentette a kamatlábat. A forint mostanában a régió valutáihoz hasonlóan viselkedik, így ilyen körülmények között fel sem merült a kamat emelésének sem lehetősége, sem szükségessége - áll a jegybank indoklásában.