A válság közepén széled szét az amerikai törvényhozás

2008.09.19. 7:45

A washingtoni kongresszus tehetetlennek bizonyul a Wall Street válsága ügyében; több képviselő és szenátor jelezte, hogy az alatt az egy hét alatt, amíg még üléseznek, valószínűleg semmilyen lépést sem tudnak tenni.

"Az utolsó dolog, amelyre itt szükség van, hogy 535 ember, aki közül nem sokan igazodnak ki a pénzpiacokban, megpróbáljon gyors megoldást találni a legjelentősebb piaci korrekcióra, amelyet valaha láttunk" - válaszolt Johnny Isakson, Georgia állam republikánus szenátora azokra a kifogásokra, hogy a törvényhozás miért nem írja át a pénzpiaci szabályozást.

Harry Reid, a szenátus többségi, demokrata vezetője tömören közölte: "senki sem tudja, mit kell tenni". A szövetségi képviselőház a tervek szerint szeptember 26-ig ülésezik, a szenátus pedig egy héttel tovább, hogy a választások miatti szünet után legközelebb már csak jövőre folytassák munkájukat. Az évtizedek óta nem látott mélységű pénzpiaci krízis kezelése így a kormányra, a pénzügyminisztériumra és a jegybanki szerepet játszó szövetségi tartalékbankrendszerre (Fed) marad.

Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke mindenesetre nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a törvényhozás a november 4-i választást követően ismét összeüljön. Mint mondta, a kongresszust "szükség esetén" össze lehet hívni. Azt is közölte, hogy az alsó- és a felsőház bizottságai időközben meghallgatásokat tartanak és tanulmányozzák a pénzügyi válságot.

Henry Waxman képviselő, a felügyeleti és kormányreform bizottság elnöke közölte, hogy október elején kétnapos meghallgatást tartanak: "megvizsgálják, mi romlott el és kit kell elszámoltatni" az AIG biztosítónál és a Lehman Brothers banknál.

"Ha elsietett döntést kell hozni, az ember gyakran téveszt" - hárította el a kongresszus tétlenségére vonatkozó bírálatokat Sherwood Boehlert volt New York-i republikánus képviselő, aki szerint a honatyák a legjobban teszik, ha hazautaznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK