Amerikai bankokra nyomulnak a japánok

Vágólapra másolva!
Az amerikai befektetési bankok megrendült helyzetét kihasználják japán versenytársaik: a Mitsubishi UFJ a Morgan Stanley-ben vásárol jelentős részesedést, míg a Nomura a Lehman Brothers európai és ázsiai piacait akarja meghódítani.
Vágólapra másolva!

A Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. 900 milliárd jent, azaz körülbelül 8,4 milliárd dollárt akar vásárolni a Morgan Stanley amerikai befektetési bankból, amely éppen most alakul át hagyományos kereskedelmi bankká. A Morgan Stanley-ben a japánok így 20 százalékos részesedést szereznének.

A Mitsubishi UFJ - Japán legnagyobb bankja - egyelőre annyit közölt, hogy a megállapodás szerint 10-20 százalék közötti részesedést vásárolna a Morgan Stanley-ből, és már meg is kezdte az amerikai társaság átvilágítását.

A Morgan stanley-nek nagy szüksége van a friss forrásokra, hiszen 15 milliárd dollár körüli a vesztesége, amit a jelzálogválság miatt szenvedett el. A Morgan Stanley és a Goldman Sachs a Wall Street két megmaradt nagy befektetési bankja éppen vasárnap kapott engedélyt a kereskedelmi bankká alakulásra. Így betétgyűjtésbe kezdhet a pénzintézet, amely eddig befektetési banki és brókercéges tevékenységet végzett.

A Bloomberg szerint a Mitsubishi invesztíciója a legnagyobb japán tengerentúli pénzügyi befektetés lenne.

A Mitsubishi nem az egyetlen japán cég, amely kihasználná a jelzálogválság miatt megrendült amerikai pénzintézetek nehéz helyzetét: a Nomura Holdings Inc. éppen most tárgyal arról, hogy megszerzi a múlt héten csődbe ment Lehman Brothers befektetési bank európai és ázsiai eszközeit.