Óriásit buktak a New York-i bankrészvények

Vágólapra másolva!
Jelentős eséssel zártak a New York-i tőzsdék hétfőn. Elsősorban a bankok, a kiskereskedők és a technológiai vállalatok veszítettek értékükből, miközben az olaj 15 százalékkal drágult. Mindez a Bloomberg szerint annak köszönhető, hogy a befektetők nem hisznek az amerikai pénzügyminisztérium bankmentő tervében. (A washingtoni kormányzat 700 milliárd dollárért felvásárolná a rossz hiteleket a pénzintézetektől.)
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's 500 Index 3,8 százalékkal esett hétfőn, ezzel gyakorlatilag elenyészett az előző két tőzsdei napon (csütörtökön és pénteken) szerzett nyeresége.

A Sovereign Bancorp Inc., a Marshall & Ilsley Corp. és a Washington Mutual Inc. több mint 21 százalékkal zuhantak, ezzel az S&P 500 Banks Index rekordot esett. A zuhanás 12 százalékos volt, a legnagyobb mértékű, amióta 1989-ben létrehozták ezt a mutatót. Minden egyes bankrészvény, amelyik szerepel az indexben (mind a húsz) legalább 3,7 százalékot veszített.

Estek a számítástechnikai cégek is

Az Apple Inc. és a Cisco Systems Inc. lefelé húzta a számítástechnikai papírokat, minthogy a komputeripar érzékenyen reagál a gazdasági növekedés esetleges lassulására. A hardvergyártók ugyanis így jelentősen kisebb eladásokkal számolhatnak.

Az S&P 500 48 pontot esett hétfőn, és 1207 pontig süllyedt. A Dow Jones Industrial Average 373 pontot veszített értékéből, ami 3,3 százalékos csökkenés. A Nasdaq Composite Index 95 pontot esett, ami 4,2 százaléknak felel meg, és 2179 ponton zárt.

A New York-i tőzsdén hétszer annyi részvény veszített az értékéből, mint ahány nyert a hétfői kereskedési napon. A dollár rekord veszteséget könyvelhetett el, hiszen hét éve nem esett akkorát az euróval szemben, mint most. Ez azt jelenti, hogy Amerikában megnőtt az inflációs veszély.