Egyedül maradhat a Mol az INA-pályán

Vágólapra másolva!
A keddi határidőig sem új versenyző nem jelentkezett a horvát INA olajtársaság közkézi részvényeinek megvásárlására, sem az eddigi egyetlen ajánlattevő, a Mol nem emelte a kínált árat, közölték a horvát tőkepiaci felügyeletnél (HANFA) kedden.
Vágólapra másolva!

Tekintettel a rossz piaci hangulatra és a szektor általános leértékelődésére, a Mol eredeti árajánlata tulajdonképpen magas, és nem számítok sem ellenajánlatra, sem változtatásra a Mol részéről - mondta az Erste Bank szakelemzője a Reuters hírügynökségnek.

Kedd délutánig 7736 INA-részvényre fogadták el tulajdonosaik a Mol ajánlatát, miközben az ajánlat 3 millió részvényre, az INA 31 százaléknyi közkézi hányadára szól. A Mol részvényenként 2800 kunás (keddi napi árfolyamon 94 708 forint) vételi ajánlata az INA közkézhányadára szeptember 5-én jelent meg a horvát hivatalos közlönyben, ezt követően 28 napon át, vagyis október 3-ig érvényes a magyar olajtársaság ajánlata, amely összesen mintegy 8,68 milliárd kunát (1,72 milliárd dollár) ér.

A horvát INA olajcég vezetése a múlt héten "elfogadhatónak" ítélte a Mol ajánlatát, és az INA elnöke és elnökségi tagjai - horvát lapjelentések szerint - maguk is bejelentették, hogy saját INA-részvényeik egy részét eladják a Molnak.

Az ajánlat piaci fogadtatása azonban eddig elég hűvös volt, a kisbefektetők több pénzben reménykednek, talán nem éppen megalapozottan, mióta az osztrák OMV jelezte, hogy nem akar licitálni. A horvát olajtársaság részvénye másfél hete 2875 kunáig emelkedett a zágrábi értéktőzsdén, de kedden 2781 kunánál tartott. Már csak emlék a részvény 3199 kunás idei csúcsa, amelyet július közepén ért el.

A horvát olajipari konszern több mint 44 százaléka állami tulajdonban van, a Mol eddigi tulajdoni részesedése 25 százalék plusz egy részvény, azt a Mol 2003-ban vásárolta meg, 505 millió dollárért.

A Mol többségi tulajdonra akar szert tenni az INA-ban, és részvénycseréről tárgyal a horvát kormánnyal is. Korábbi horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány 14 százaléknyi INA-részvényt átadna a Molnak, a magyar társaság részvényeiért cserébe.

A Reuters kedden már 19 százaléknyi kormánytulajdon elcserélésének lehetőségéről tudott. Ily módon, ha netán a közkézi részvényekre tett ajánlata sikertelen maradna, akkor később elegendő lenne a Mol számára akár csak 6 százaléknyi INA-részvényt szerezni, hogy övé legyen a többség az INA-ban, és ezt tőzsdei vásárlással is elintézheti, írta a Reuters.