Bécsi többség a budapesti tőzsdén

Vágólapra másolva!
A bécsi tőzsde szerdán közleményben jelentette be, hogy többségi tulajdonossá vált a Budapesti Értéktőzsdében (BÉT), miután részvénycsomagjának bővítéséhez hivatalosan is megkapta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyét: a Wiener Börse AG részesedése 50,453 százalékra nőtt a BÉT-ben, miután részvényeket vásárolt a UniCredit Bank Hungary Zrt.-től, a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG -tól, az Erste Group Bank AG-tól és az Erste Befektetési Zrt.-től.
Vágólapra másolva!

A Wiener Börse AG még júniusban hozta nyilvánosságra, hogy megvásárolja a UniCredit Bank Hungary Zrt. 25,2 százalékos részvénycsomagját, amellyel tulajdona 12,5 százalékról 37,7 százalékra gyarapodik. Egyben jelezte, hogy tárgyalásokat folytat a BÉT-ben többségi tulajdonos osztrák konzorcium többi tagjával saját részvényhányadának bővítése céljából.

A Raiffeisen Zentralbank Österreich AG a részvények 6,37, az Erste Group Bank AG 6,37 és az Erste Befektetési Zrt. 5,85 százalékával rendelkezett korábban.

A bécsi közleményben egyúttal tudatták, hogy a konzorciumhoz tartozó Österreichische Kontrollbank AG-é tulajdonhányada 18,345 százalékra emelkedett a korábbi 12,5 százalékról. A konzorcium összességében továbbra is a BÉT-részvények 68,798 százalékát tartja a kezében.

Michael Buhl, a Wiener Börse AG társ-vezérigazgatója, a BÉT igazgatótanácsának tagja a többségi tulajdonrész megszerzése alkalmából kijelentette, hogy továbbra is nagy jelentőséget tulajdonítanak az együttműködésnek. Kilátásba helyezte, hogy a BÉT vezetőségével, a főbb magyarországi piaci szereplőkkel és a tőzsdén nyilvántartott vállalatokkal karöltve új és konkrét intézkedéseket dolgoznak ki a magyar tőkepiac élénkítésére.